OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Tarsier

amlramzes | 25 Mart, 2012 22:31

Tarsiersi su halorini primati iz porodice Tarsidae,koja je sama po sebi usamljena u postojećeoj porodici u okviru Tarsiformesa.Iako je ova grupa životinja nekada bila široko rasprostranjena ,sve vrste žive danas na ostrvima jugoistočne azije.

 

Fosili tarsiform primata su nađeni u aziji,evropi,sev.americi sa spornim fosilima iz afrike,ali postojeći Tarsiersi su ograničeni na nekoliko ostrva jugoistočen azije,uključujući Filipine,Sulavesi,Borneo i Sumatre.

Tarsiers su male životinje sa ogromnim očima.Svaka očna jabučica je oko 16mm u prečniku i velika je kao ceo mozak.Takođe imaju veoma dugačke zadnje udove.U stvari njihove noge su veoma izdužena tarsa kost (skočni zglob),po čemu su životinje i dobile ime.Glava i telo su u rasponu od 10 do 15cm,a zadnji udovi su dva puta duži,sa vitkim repom do 25cm dužine.Prsti su im izduženi sa trećim prstom iste dužine kao i nadlaktica.Većina prstiju ima nokte sem drugog i trećeg koji imaju kandze za četkanje.Tarsiers ima veoma meko baršunasto krzno,kao polirano,bež ili oker boje.A poseduju i jedinstven raspored zuba za razliku od drugih 'ne majmunskih' primata.Gornji raspored zuba je 2.1.3.3 a donji 1.1.3.3 .

 

Za razliku od ostalih noćnih kičmenjaka ,tarsiersu nedostaje područije koje reflektuje svetlo( tapetum lucidum),kao npr.kod mačaka.To je vrsta tkiva u oku noćnih kičmenjaka,odmah iza ili ponekad u mrežnjači.To odražava vidljivu svetlost nazad kroz mrežnjaču,povećavajući svetlost dostupnu fotoreceptorima.Ovo poboljšava vid u uslovima lošeg osvetljenja. Njegov mozk je drugačiji od ostalih primata u pogledu korišćenja veza između dva oka,tj.regije talamusa koja prima vizuelne informacije.takođe su sposobni da čuju visoke frekvencije do 91kHz.,i da proizvedu zvuk frekvencije 70khz.

Ovo su mesojedi,pretežno bubojedi,a ponekad i manje ptice,zmije,guštere,a skačući s drveta na drvo čak i ptice u letu. Tarsiersi su noćne životinje,mada neki pojedinci mogu pokazati više ili manje aktivnosti tokom dana. Trudnoća traje 6 meseci.Rađa se samo jedno mladunče,sa otvorenim očima,već formiranom dlakom i sposobnošću da se penju u roku od jednog dana od dana rođenja.Seksulano su zreli krajem druge godine života.

 

Tarsiersi nikad nisu uspeli da formiraju uspešne kolonije za uzgoj u zatočeništvu.Možda i zbog njihove posebne ishrane. Svetilište u blizini grada Corela na Filipinskom ostrvu Bohol,ima izvesnog uspeha u obnavljanju njihove populacije. Filipinska fondacija poznata kao "tarsier man"je postala poznati iztraživački i razvojni centar. 2008g.

Tarsier sa ostrva Siau smatran kritično ugroženim je uvršten među 25 u svetu najugroženijih primata od strane IUCN. Malezijska vlada štiti tarserse proglašavajući ih totalno zaštićenom vrstom u Saravaku i u Malezijskom Borneu gde se obično nalaze.(pošto je ostrvo Borneo podeljeno između država Malezije,Indonezije i Bruneja).

http://en.wikipedia.org/wiki/Tarsier

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2012-03-25 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb