OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Golfska struja više ne postoji!

amlramzes | 30 Mart, 2012 20:45

Život na Zemlji upravo se promenio: Severnoatlantska struja više ne postoji! Najnoviji satelitski podaci utvrđuju kako Severnoatlantska struja više ne postoji, a s njom je nestala i Norveška struja. Te dve tople morske struje zapravo su delovi istog sistema koji nosi nekoliko naziva, zavisno od toga gde se u Atlantskom okeanu nalazi.

Ceo taj sistem od ključne je važnosti za planetarni sistem regulacije toplote. Zbog njega Irska i Velika Britanija nisu potpuno zaleđeni, a skandinavske zemlje nisu previše hladne za život. Može se reći kako upravo taj sistem čuva ceo svet od još jednog ledenog doba. Ovaj sistem termohalinske cirkulacije na nekim je mestima danas mrtav, dok na drugim mestima umire. Ta "reka" tople vode koja se kreće Atlantskim okeanom na raznim se mestima različito naziva, na primer, Južnoatlantska struja, Severnobrazilska struja, Karipska struja, Jukatanska struja, Kružna struja (Loop Current), Floridska struja, Golfska struja, Severnoatlantska struja i Norveška struja.

Severnoatlanska struja

Možemo učiniti jedan eksperiment univerzitetskog nivoa tako što ćemo uzeti lavor vode i u njega uštrcati mlaz obojene tople vode. Pritom će se moći videti granični slojevi tog mlaza (struje). Ako, potom, u lavor dodamo naftu, ona će te granične slojeve tople vodene struje razbiti i efikasno uništiti nenu vrtložnost. Upravo je to ono što se događa u Meksičkom zalivu i Atlantskom okeanu. Cela "reka tople vode" koja protiče od Kariba do rubova Zapadne Evrope umire zbog disperzanta nafte Corexita kojega je, kako bi sakrila opseg katastrofe svoje naftne platforme, koristila korporacija British Petroleum, dok je Vlada američkog predsednika Obame tu praksu odobrila.

Približno dva miliona galona Corexita, plus nekoliko miliona galona drugih disperzanata nafte, zaslužni su što je preko dvesto miliona galona sirove nafte, koja je mesecima kuljala iz izvora i okolnih mesta, uglavnom potonulo na dno okeana. Doktor nauka Gianluigi Zangari sa Instituta Frascati je teoretski fizičar koji je godinama radio u grupi naučnika koji su pratili Kružnu struju Meksičkog zaliva i njen doprinos sistemu termohalinske cirkulacije koji stvara Golfsku struju koja kasnije prelazi u Severnoatlantsku struju i njene podstruje.

Analizom podataka o razlaganju Kružne struje, koje je, od maja do 12. juna 2010. prikupilo šest satelita konačno je dokazano da se Golfska struja, uz pad temperature okeana od 10°C, zaustavila kod 47. meridijana, a vidljivo je izgubila i na brzini i energičnosti, tako da je, sada, satelitom bilo moguće izmeriti samo trećinu njenog puta preko Atlantika. Kako je to napomenuo dr Zangari, ovo nije "efekt leptira" nego "efekt slona", a uz količinu oslobođene nafte, prirodnog sistema koji je milionima godina upravljao svetskom klimom sada više nema, zbog povećanja temperature mora u Meksičkom zalivu od 7°C do kraja jula zamenio ga je veštački sistem u kome je Kružna struja putpuno odvojena od Floridske struje koja prelazi u Golfsku struju.

 Plava boja prikazuje hladjenje okeana

Zaključio je da je nužna posledica ove katastrofe glacijacija (zaleđivanje), koja napreduje za sada nepoznatom brzinom. Ogromna količina sirove nafte, koja svakim danom sve više raste i pokriva neverovatno veliko područje, izvršila je, rastočivši granične slojeve toka tople vode, ozbiljan uticaj na celokupni planetarni sistem termoregulacije. Kružna struja u Meksičkom zalivu je, pre mesec dana, prestala postojati, a najnoviji satelitski podaci jasno pokazuju da VIŠE NEMA ni Severnoatlantske struje, te da se Zalivska struja počinje raspadati približno 250 milja od ostrvskog niza Outer Banks u saveznoj državi Severna Karolina.

Sistem termohalinske cirkulacije, u kome topla morska struja protiče kroz mnogo hladniji i mnogo veći okean, utiče na atmosferski sloj iznad struje čak i do visine od 7 milja. Nedostatak ovog uobičajenog efekta u istočnom Severnom Atlantiku narušio je ovog leta uobičajen tok atmosferske mlazne struje prouzrokovavši nečuveno visoke temperature i sušu u Moskvi (40°C), poplave u Srednjoj Evropi i visoke temperature u većini zemalja Azije i masivne poplave u Kini, Pakistanu i ostalim delovima Azije.

Područije koje će prekriti sledeće ledeno doba

Od naftnog vulkana British Petroleuma, koji je eruptirao 20. aprila 2010, nasilno mešanje godišnjih doba, propadanje roda i veće suše i poplave na raznim mestima postale su svakodnevne vesti. Taj je vulkan, po rečima dr Zangarija, uništio sistem koji je uređivao svetsku klimu. Geolog i klimatolog dr sc Mike Coffman i klimatolog dr sc Tim Ball potvrdili su da su ti podaci tačni i da više nije moguće izbeći ledeno doba, ogromnu promenu klime i glad.

Vidimo da je Rusija, zahvaćena krizom gladi, zaustavila svaku, prethodno ugovorenu, isporuku žitnih useva i većinu roda uobičajene hrane. Golfska struja i sa njom povezane struje zapravo su MRTVE. Tok ulaska u novo ledeno doba mogao bi započeti naglo, u bilo koje vreme, zadesivši nas svojom punom snagom (nešto poput filma Dan posle sutra (The Day After Tomorrow)) ili će mu trebati tri do pet godina da se razvije, te bi rana glacijacija mogla početi u Severnoj Americi, Evropi i Aziji već ove zime (oba su modela zabežena na počecima različitih ledenih doba u istoriji Zemlje).

celu vest možete pročitati na :

http://www.sloboda-za-zivotinje.org/sr/patnja-zivotinja/ekologija/golfska-struja-vise-ne-postoji.html

Dr Bill Deagle, Američka akademija za medicinu okoline Radio emisija The NutriMedical Report Show na televizijskoj mreži Genesis www.NutriMedical.com

Lord Stirling informativni blog EUROPE Dr Bill Deagle je lekar za okolinu sa dobrim poznavanjem morske okeanografije i voditelj međunarodne talk show emisije The NutriMedical Reports. Lord Stirling radio je kao savetnik za brojne visoko tehnološke kompanije i voditelj je popularne informativne mrežne stranice EUROPE.

Originalni tekst na engleskom jeziku: www.Nutrimedical.com

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2012-03-30 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb