OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

GORILA

amlramzes | 26 Novembar, 2011 20:19

Gorile

Vrste:Gorilla gorilla, Gorilla beringei, 

Gorile su najveći od svih današnjih primata i naseljavaju prašume Afrike. Gorile su podeljene u dve vrste: na istočne (Gorilla beringei) i zapadne (Gorilla gorilla) gorile. Njihova DNK je u 97%-98% identična čovečijoj i posle dve vrste šimpanze je najbliža živa vrsta slična čoveku. (Dalje)

ZDRAVLjE

amlramzes | 26 Novembar, 2011 19:30

 

PROMOCIJA ZDRAVLjA I PREVENCIJA BOLESTI ZAVISNOSTI

U Zakonu o Crvenom krstu Srbije, Nacionalnom Društvu je, u skladu sa ciljevima Međunarodnog pokreta dodeljena uloga da u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, učestvuje u promociji zdravlja, unapređenju zdravlja pojedinih grupacija stanovništva i prevenciji bolesti od većeg socio-medicinskog značaja. (Dalje)

BRIGA O STARIMA

amlramzes | 26 Novembar, 2011 19:24

 

BRIGA O STARIMA

U Zakonu o Crvenom krstu Srbije, Nacionalnom društvu je, u skladu sa ciljevima Međunarodnog pokreta otvorena mogućnost da u saradnji sa socijalnim i zdravstvenim ustanovama i organizacijama civilnog društva, učestvuje u

  • - Poboljšanju kvaliteta života i zaštiti starijih osoba
  • - Ublažavanju siromaštva najugroženijih starijih osoba
  • - Senzibilizaciji javnosti i samih starijih za problem diskriminacije, zanemarivanja i zlostavljanja starijih osoba
  • - Promociji aktivnog starenja i motivisanju starijih za učestvovanje u javnom životu (Dalje)

Romska i deca sa Invaliditetom

amlramzes | 26 Novembar, 2011 18:56

 

Zajednički program za inkluziju Roma i marginalizovanih grupa kroz obrazovanje

Zajednički program za inkluziju Roma i marginalizovanih grupa kroz obrazovanje podržan od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, Danskog Crvenog krsta i Španskog Crvenog krsta, realizuje se i kroz saradnju sa UNICEF-om  i nevladinom organizacijom ``Pomoć Deci``. (Dalje)

Program narodnih kuhinja

amlramzes | 26 Novembar, 2011 18:39

POMOĆ  SOCIJALNO UGROŽENOM STANOVNIŠTVU

 

Obzirom na ekonomsku krizu i činjenicu da prema zvaničnim podacima Ministartva rada i socijalne politike u  našoj zemlji 10% stanovnika živi ispod granice siromaštva. Crveni krst Srbije je nastavio da, kroz mrežu lokalnih organizacija, animira preduzeća i građane da u okviru svojih mogućnosti pomognu najsiromašnije građane u svojoj sredini. (Dalje)

Nasilje nad ženama

amlramzes | 25 Novembar, 2011 19:31

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Tanjug | 25. 11. 2011

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležen je danas nizom manifestacija i otvaranjem pete "sigurne kuće" u Srbiji, gde je u ovoj godini ubijeno 46 žena, od kojih je 27 slučajeva direktna posledica nasilja u porodici.Na dan kada u celom svetu počinje kampanja solidarnosti sa žrtvama porodičnog nasilja pod nazivom "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", u Pančevu je otvorena još jedna - peta "sigurna kuća" u Srbiji, koja je predata Centru za socijalni rad Pančevo.    (Dalje)

Dobrovoljno davalaštvo krvi

amlramzes | 25 Novembar, 2011 18:51

 

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi službeno je ustanovljen od strane Svetske zdravstvene organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera, i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hiljade života svaki dan.

 (Dalje)

Crveni krst Srbije

amlramzes | 25 Novembar, 2011 18:27

 

Crveni krst Srbije

O nama

Crveni krst Srbije se realizuje zahvaljujući pomoći 60.000 volontera i stručnom angažovanju 800 zaposlenih u mreži Crvenog krsta Srbije.

 (Dalje)

Sigurna Kuća (II deo)

amlramzes | 25 Novembar, 2011 18:01

Rezultati istraživanja i statistike...  

...objavljene u Srbiji, kao i podaci SOS službi govore o nasilju u porodici kao široko rasprostranjenoj pojavi. Prema istraživanju Viktimološkog društva (2002.) svaka treća žena (30,6%) doživi fizički napad od nekog člana porodice, dok se svakoj četvrtoj (26,3%) preti nasiljem. U 27% slučajeva radi se o ponovljenom fizičkom nasilju nad ženom.

 (Dalje)

SIGURNA KUĆA (I deo)

amlramzes | 25 Novembar, 2011 17:32

 

SIGURNA KUĆA

Neka svaka kuća bude sigurna

Pored osnovne delatnosti pružanja zaštite, što lakšeg prevazilaženja posledica nasilja i normalizacije zivota, u sigurnoj kući se trudimo da promovišemo zdrave principe odnosa u porodici i da, u saradnji sa svim relevantnim institucijama u gradu, radimo na prevenciji nasilja u porodici. Pozivamo vas da nam se pridružite.  Za početak, tako što ćete poštovati, voleti i štititi svoje najbliže i pomagati ljudima oko sebe da čine isto.

 (Dalje)

Afrika-kriza

amlramzes | 24 Novembar, 2011 20:32

 

POMOZIMO GLADNU DECU AFRIKE

 

Glad je i zvanično proglašena u Somaliji. U Keniji i Etiopiji situacija je kritična i pogoršava se iz dana u dan. U ovim područjima došlo je do retkog spleta okolnosti koji situaciju čini jako teškom. Konflikt u Somaliji ne jenjava. (Dalje)

UNICEF "Glas za dečiji Spas"

amlramzes | 24 Novembar, 2011 19:23

Naša misija

Mi zastupamo zaštitu dečijih prava, pomažemo da se zadovolje osnovne potrebe dece i prošire mogućnosti da deca razviju svoje pune potencijale.

 

  (Dalje)

"BITKA ZA BEBE" - BITKA ŽIVOTA

amlramzes | 24 Novembar, 2011 17:47

 

Suočeni smo sa problemom da su inkubatori u Srbiji stari i po 40 godina. Ovim inkubatorima je odavno istekla garancija, rezervne delove za njih je gotovo nemoguće nabaviti, a servisiranje postaje nemoguća misija. Zastarela oprema ne samo što ne pruža bebama adekvatnu negu, već dodatno otežava njihovu ionako pretešku borbu za život. Smrtnost novorođenčadi teške do 999 grama u Srbiji iznosi 60%, dok je u Evropi 15%. Takvo stanje ne može više da se toleriše. Problem koji želimo da rešimo je mnogo ozbiljniji od zastarelosti opreme. Pod ovakvim okolnostima u pitanje je dovedeno osnovno ljudsko pravo – pravo na život. Zdravstvenim institucijama u Srbiji je, da bi zaštitile to pravo, potrebno 100 novih, savremenih inkubatora.

 

Beograd -- Fond B92 poziva sve kompanije i pojedince da se pridruže akciji "Bitka za bebe", kako bi se obezbedio novac za kupovinu 100 inkubatora za zdravstvene centre. (Dalje)

Nacionalni parkovi Afrike

amlramzes | 24 Novembar, 2011 14:41

 NP: Etoša, Mana Puls, Zambezi, Amboseli, Njanga, Matopo

Nacionalni park Etoša (engl. Etosha National Park) se nalazi u Namibiji, južnoj Africi.

 

 (Dalje)

Serengeti / Masai Mara

amlramzes | 24 Novembar, 2011 13:45

 

Nacionalni park Serengeti

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Svetska baština Uneska-Upis 1981.  (5. sednica)

Koordinate: 2° 20' JGŠ, 34° 34' IGD

Nacionalni park Serengeti se nalazi u oblasti Serengeti u Tanzaniji. Najpoznatiji je po godišnjoj migraciji preko miliona gnua i dvesto hiljada zebri.

 (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb