OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Nasilje nad ženama

amlramzes | 25 Novembar, 2011 19:31

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Tanjug | 25. 11. 2011

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležen je danas nizom manifestacija i otvaranjem pete "sigurne kuće" u Srbiji, gde je u ovoj godini ubijeno 46 žena, od kojih je 27 slučajeva direktna posledica nasilja u porodici.Na dan kada u celom svetu počinje kampanja solidarnosti sa žrtvama porodičnog nasilja pod nazivom "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", u Pančevu je otvorena još jedna - peta "sigurna kuća" u Srbiji, koja je predata Centru za socijalni rad Pančevo.  

Kuća je izgrađena po evropskim standardima, ima površinu 270 kvadratnih metara i može da primi do 20 žrtava nasilja.   "Sigurna kuća" Južnobanatskog okruga, u Pančevu, izgrađena je u okviru akcije Fonda B92.

Performansom na beogradskom Trgu Republike pod nazivom "Umorne", umetničko aktivistička grupa "Act women" želela je da ukaže na psihološko nasilje koje trpe pripadnice lepšeg pola. Performans, kako su objasnile učesnice, prati prenos obaveza, umora i odgovornosti sa generaciju na generaciju žena i ima ulogu da "razbije" taj model i da se žene u njemu prepoznaju, kako ga ne bi prenosile na svoje ćerke i unuke.


Jedna od više debata koje su danas organizovane sa namerom da ukažu na problem nasilja nad ženama u porodici i potrebu podizanja svesti kod građana da ne ostaju "slepi" na to nasilje, organizovao je Odbor za ravnopravnost polova Skupštine Srbije.  Učesnici te debate, među kojima su bili predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike i Ministarstva unutrašnjih poslova poručili su da niko nema pravo da ne primeti nasilje i pristane da ono ostane iza zatvorenih vrata. Oni su primetili i da je porastao broj prijava nasilja nad ženama u porodici, a da u tome prednjači Beograd, Pančevo, Novi Sad i Niš.

I u beogradskom Savetovalištu protiv nasilja u porodici obeležen je Međunarodni dan, a u toj borbi ključna je prevencija uz podršku MUP-a, smatra rukovodilac programa "Sigurna kuća" Vesna Stanojević. Prema njenim rečima, pružanje nove šanse žrtvama nasilja zbrinjavanjem u periodu nakon preživljenih trauma je od velike važnosti da ne bi, usled materijalnih poteškoća, ponovo dospele u ambijent u kome su nasilje i pretrpele.

Da je podrška na svim nivoima od izuzetne važnosti tom prilikom su naglasili i predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić i zamenik direktora policije Branislav Mitrović, koji je ozvaničio početak rada Operativnog centra MUP-a u kome će neprekidno i besplatno na broj 0800 100600 građani moći da prijave nasilje u porodici i potraže zaštitu.
Prema podacima Ministarstva rada i socijalne politike, svaka druga žena u Srbiji preživela je neki oblik nasilja, bilo seksualnog, fizičkog, psihološkog ili ekonomskog, a nasilje često ostaje društveno nevidljivo, prekriveno vidovima patrijarhata, sve dok se ne desi tragičan ishod.

Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Izvor: Tanjug

Beograd -- Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ove godine u Srbiji ubijeno 35 žena a 27 izgubilo život u porodičnom ili partnerskom nasilju

Aleksandra Nestorov iz Autonomnog ženskog centra povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja ukazala je da je femicid najozbiljnija posledica nasilja nad ženama, kao i posledica neuspeha države i društva da im obezbede adekvatnu zaštitu i podršku.

Ona je istakla da je potrebno da se učini sve kako bi se sprečilo da se i drugim ženama isto desi.
Prema njenim rečima, u Srbiji je sve više slučajeva proganjanja, od kojih su se neki završili i smrtnim ishodom po osobu koja je praćena.
"Žrtve proganjanja ne uživaju nikakvu zaštitu i prepuštene su na milost i nemilost učinilaca koji ne trpe nikakvu krivičnu sankciju", rekla je Aleksandra Nestorov.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama prvi put je ustanovljen 25. novembra 1981. godine u Bogoti, a na taj dan UN, vlade i humanitarne organizacije širom sveta pozivaju sve društvene aktere da se uključe u aktivnosti koje za cilj imaju sprečavanje nasilja nad ženama.
U Skupštini grada Beograda biće osnovan Forum pravih muškaraca za borbu protiv nasilja nad ženama.
Kako je najavljeno, osnivači Foruma pravih muškaraca su ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante, glumac Nikola Đuričko, novinar Dragan Ilić i muzičar Ognjen Radivojević. Oni će potpisati deklaraciju "Pravih muškaraca protiv nasilja nad ženama" koja sadrži važne principe i vrednosti, a kojom će se obavezati da će aktivno učestvovati u borbi protiv nasilja nad ženama

 

 

2011-11-25 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb