OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

GORILA

amlramzes | 26 Novembar, 2011 20:19

Gorile

Vrste:Gorilla gorilla, Gorilla beringei, 

Gorile su najveći od svih današnjih primata i naseljavaju prašume Afrike. Gorile su podeljene u dve vrste: na istočne (Gorilla beringei) i zapadne (Gorilla gorilla) gorile. Njihova DNK je u 97%-98% identična čovečijoj i posle dve vrste šimpanze je najbliža živa vrsta slična čoveku.

Ime

1847. godine, američki doktor i misionar Tomas S. Sevidž (Thomas S. Savage) prvi je opisao zapadnu gorilu (on ju je nazvao Troglodytes gorilla) iz dobijenih uzoraka u Liberiji. Ime je izvedeno od grčke reči Gorillai ("pleme dlakavih žena") koje je opisao istraživač Hano, kartaginški moreplovac i mogući posetilac oblasti koja je kasnije postala Sijera Leone, oko 480. godine pre nove ere.

Rasprostranjenost

Gorile su stanovnici tropskih kišnih šuma u ekvatorijalnom delu Afrike. Zapadni nizijski gorila živi na području koje se prostire od jugoistoka Nigerije preko Ekvatorijalne Gvineje i Gabona do Republike Kongo. Istočni nizijski gorila nastanjuje istočni deo Demokratske Republike Kongo. Brdske gorile žive na obroncima vulkana Virunga i brdima Bvindi u graničnom području između Ugande, Ruande, Zaira i Demokratske Republike Konga.

Fizičke osobine

Odrasli mužjaci su visine od 165-175 cm i težine od 140 do 200 kg. Odrasle ženke su obično duplo manje od mužjaka sa srebrnim leđima, težeći prosečno 100 kg i visine su do 140 cm. Zabeleženo je u divljini da je mužjak sa srebrnim leđima bio visok preko 163 cm i težak 225 kg. Neke gorile u zoološkim vrtovima su dostizale težinu i do 270 kg.

Bremenitost traje osam i po meseci. Ženka rađa otprilike na svakih 3 do 4 godina. Mladunče se rađa teško oko 2 kilograma. Mladi ostaju s majkom 3-4 godine. Ženke sa 10-12 godina dostižu polnu zrelost (i ranije u zatočeništvu), dok mužjaci sa 11-13 godine. Životni vek je između 30 i 50 godina. Gorila po imenu Masa iz Filadelfijskog zoološkog vrta je imala 54 godina kada je uginula - to je bila najstarija od svih gorila.

Gorile su svaštojedi, čija se ishrana sastoji od voća, lišća, mladica granja i ponekad insekata koji sačinjavaju samo 1-2% njihove ishrane.

Skoro sve gorile imaju istu krvnu grupu (B) i kao ljudi, imaju indvidualne otiske prstiju.

Gorila sa srebrnim leđima je odrasli mužjak, stariji od 12 godina, nazvan po osobitom pramenu srebrne dlake na svojim leđima. Ima velike očnjake koji rastu kada gorila dostigne polnu zrelost. Oni su snažni, dominantni mužjaci i vodeći u čoporu. Čopor se obično sastoji od 5 do 30 gorila, među kojima on odlučuje o svim odlukama, rukovodi čoporom, rešava sve sukobe, pronalazi izvore hrane i vodi brigu o bezbednosti grupe.

Mlađi mužjaci sa oko 11 godina počinju da napuštaju svoj originalni čopor, putujući sami, ili sa drugim mužjacima oko 2-5 godina, dok ne budu dovoljno zreli da privuku ženke i osnuju sopstvenu grupu, i naravno počnu da se razmnožavaju.

Ako bude izazvan od strane mlađeg ili uljeza gorile, mužjak sa srebrnim leđima će početi da vrišti, udara u svoje grudi, lomi granje, i konačno pojurišaće u napad. Ako vođa ugine ili bude ubijen, grupa će se razdvojiti i početi da traži drugog vođu koji će se starati o njima. Povremeno, jedan mužjak može da preuzme ceo čopor pod svoju zaštitu. Tada postoji šansa da će novi mužjak ubiti sve mladunce mrtvog mužjaka.

Autor crteža:Mihailo Latovljević(brat urednika bloga)

Inteligencija

Gorile su u veoma bliskom srodstvu sa ljudima i smatra se da su visoko inteligentne životinje. Nekolicina gorila u zatočeništvu, kao Koko, naučilo je jezik znakova.

Klasifikacija

Primatologisti nastavljaju da vrše istraživanja o odnosima među populacijama gorila.Doskora, razmatrane su samo tri vrste gorila: zapadna nizijska, istočna nizijska i brdska (planinska) gorila. Ali, danas, one se dele u dve vrste, u svakoj najmanje po dve podvrste.

Rod Gorilla:Zapadna gorila (Gorilla gorilla), Zapadna nizijska gorila (Gorilla gorilla gorilla) Kros river gorila (Gorilla gorilla diehli), Istočna gorila (Gorilla beringei), Planinska gorila (Gorilla beringei beringei) Istočna nizijska gorila (Gorilla beringei graueri)

Status

Obe vrste gorila su ugrožene i bile su predmet intenzivne lovokrađe dug period. Uništavanje prirodnog staništa i trgovina mesom su dovele do ovoga. Zbog virusa ebola, 2004. godine, došlo je do nestanka populacije od nekoliko stotina gorila u Nacionalnom parku Odzali, u republici Kongo. Nedavna studija je objavila da je ovaj virus doskora ubio više od 5.000 gorila u centralnoj Africi.

Zanimljivosti

Dve gorile nikad nemaju iste noseve, štaviše, naučnici često identifikuju ova stvorenja po obliku otisaka njihovih noseva.

Gorile stvaraju 15 raspoznatljivih zvukova koji imaju svojstvena značenja.

 Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Gorile ne napadaju čoveka, sem ako ih ne uznemiri ili napadne. U takvim slučajevima uz jake krike napadaju neprijatelja i ujedaju ga. Najveći neprijatelj im je čovek, koji ih je, posebno sredinom prošlog veka, lovio i držao u kavezima kao atrakciju.

ZAPADNONIZIJSKI GORILA

Gorilla gorilla gorilla

Zapadnonizijske gorile žive u relativno malim grupama od oko 6 članova, a predvode ih dominantni mužjaci ili srebrna leđe - tako nazvani zbog sivobelog krzna na leđima starijih mužjaka. Iako su gorile krupne i izuzetno snažne, nežniji su od šimpanzi.

Grupe gorila izbegavaju međusobne susrete, iako će se ponekad prijateljski družiti u kratkom vremenskom periodu. Ponekad ti susreti nisu miroljubivi, a dominantni mužjak može da odgovori uljezima ustajanjem, trubljenjem i lupanjem u grudi stisnutim pesnicama, posle čega sledi demonstracija sile lomljenjem granja. Ove predradnje mogu da dovedu do vrlo energičnog napada.

PLANINSKI GORILA(Gorilla gorilla beringei)

Dugo, svilenkasto krzno planinskog gorile štiti ga od velike hladnoće koja ponekad zahvati njegovo planinsko stanište. Hrane se lišćem i mladicama. Ženke dostižu zrelost nakon 7 a mužjaci nakon 15 godina.

Jedno ili eventualno dvoje mladunčadi dolaze na svet posle devetomesečne trudnoće. Ženke u svom veku obično rode 2-3 mladunčeta koja ostanu u životu. Životni vek im je oko 50 godina.      

Iako postoji sumnja da li planinske gorile predstavljaju posebnu podvrstu, genetska analiza je pokazala da su oni srodniji istočnonizijskim nego zapadnonizijskim gorilama. Planinske gorile su krupnije i imaju duže i svilenkastije krzno, naočito na rukama, nego njihovi nizijski rođaci. Oni takođe zauzimaju sasvim različito stanište i žive skoro isključivo u hladnim planinskim kišnim šumama bambusa, a na nadmorskoj visini iznad 2 000 metara.

 Naučnici Džordž Šaler i Dajan Fosi, koji su proveli mnogo godina živeći u bliskom kontaktu sa planinskim gorilama, proučili su detaljno ove zagonetne životinje. Oni su otkrili da planinske gorile žive u velikim grupama do 30 članova i da komuniciraju pomoću širokog asortimana glasova.

Gorile svakodnevno odlaze do 1km u potrazi za hranom i grade loge od lisnatog granja, obično na zemlji, gde spavaju noću. Planinske gorile žive samo u području Virunških vulkana (od kojih su dva aktivna) i u šumi Bvindi u Ugandi. U divljini ih ima tek nešto više od 600. Mnogo su nastradali od krivolova.

 

    

 2011-11-26

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb