OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Tiski cvet (strogo zaštićena vrsta Srbije)

amlramzes | 20 Novembar, 2011 19:59

Palingenia longicauda –Tiski cvet- insekt koji danas naseljava samo neke delove Tise i njenih pritoka na teritioriji Srbije i Mađarske.

 (Dalje)

Jelenak (strogo zaštićena vrsta Srbije)

amlramzes | 20 Novembar, 2011 19:00

 

Jelenak (Latinski: Lucanus cervus) pripada tvrdokrilcima i najpoznatiji je insekt iz porodice Lucanidae koja naseljava šume.

 (Dalje)

Buba Nosorog (strogo zaštićena vrsta Srbije)

amlramzes | 20 Novembar, 2011 18:48

 

Buba Nosorog pripada podfamiliji (Dynastinae) iz familije Skarabej buba (Scarabaeidae).

 

 (Dalje)

Crvena panda

amlramzes | 20 Novembar, 2011 17:32

Crvena panda

Pande se smatraju jednom od najugroženijih vrsta današnjice.Ipak, ono što je manje poznato je da pored velike pande koju možemo videti u većini emisija, danas postoji i njen mnogo manji rođak-crvena panda.Ova simpatična stvorenja se smatraju jednom od najugroženijih vrsta današnjice,a njihova populacija je u proteklih pola stoleća  opala za četrdeset procenata.

 

 (Dalje)

Snežni leopard

amlramzes | 20 Novembar, 2011 12:21

 

Snežni leopard

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Snežni leopard (Uncia uncia ili Panthera uncia) je velika mačka koja nastanjuje planinske krajeve centralne i južne Azije.

 (Dalje)

BELI TIGAR

amlramzes | 17 Novembar, 2011 18:59

 

BELI TIGAR

U poredjenju sa narandzastim tigrovima bez belog gena, beli tigrovi imaju tendenciju da budu veci kako na rodjenju,tako i kao odrasle jedinke.Uprkos svojoj neobicnoj obojenosti, njihova velicina moze biti prednost u divljini.Histerozigotni narandzasti tigrovi, takodje imaju tendenciju da budu veci od drugih narandzastih vrsta tigrova. (Dalje)

SIBIRSKI TIGAR

amlramzes | 17 Novembar, 2011 18:41

 

Sibirski tigar ili mandžurski tigar (Panthera tigris altaica) je jedna od podvrsta tigra. Sibirski tigrovi su kritično ugrožena vrsta životinja i vrlo ih je malo u prirodi — oko 400 jedinki. U zatočeništvu ima oko 600 jedinki.

 

 (Dalje)

SLONOVI

amlramzes | 17 Novembar, 2011 12:44

 

Najveći kopneni sisari na zemlji. Najveći slon koji je ubijen 1974. godine u južnoj Angoli bio je težak 12 240 kg. Neki ih smatraju darom od Boga, neki kao turistička atrakcija, stalan izvor bogatstva, a oni su u stvari samo još jedna  ugrožena vrsta.

 (Dalje)

CRNI NOSOROG

amlramzes | 16 Novembar, 2011 16:30

 

Crni nosorog (Diceros bicornis)

-je veliki afrički sisar iz reda kopitara koji naseljava istočne i centralne delove Afrike uključujući Keniju, Tanzaniju, Kamerun, Južnu Afriku, Namibiju i Zimbabve. Iako u nazivu stoji "crni", ovi nosorozi imaju više sivo-belu boju kože.

 (Dalje)

BELI NOSOROG

amlramzes | 16 Novembar, 2011 16:27

 

Nosorozi (Rhinocerotidae) su porodica neparnoprstaša (Perissodactyla) u kojoj je pet vrsta. Žive u Africi i Aziji.

 

 (Dalje)

USKORO NA BLOGU / POSLEDNJE DODATO

amlramzes | 15 Novembar, 2011 21:05

U ovom odeljku će te se moći informisati o člancima koji su u pripremi i onima poslednje dodatim

(urednik bloga)!  (Dalje)

Džinovska panda

amlramzes | 14 Novembar, 2011 18:27

 

Najmilije biće na svetu,životinja koja je ujedinila ljude u borbi da zaštite nju..ali i sav životinjski svet,stvorenje koje čini da se i iz najhladnijih srca javi toplina kad pogledate u te “vanzemaljske”oči,zaštitni znak Kine i svetskog fonda za zaštitu divljine ,to su čudesne Pande i sada su tu,potrudimo se i da ostanu !(Autor bloga)

 (Dalje)

BALKANSKI RIS (strogo zaštićena vrsta Srbije)

amlramzes | 14 Novembar, 2011 17:36

Balkanski ris,najmalobrojnija vrsta evropske divlje mačke koja živi u planinama Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije,BiH i Hrvatske, nalazi se pred istrebljenjem.
Naučnici procenjuju da ovih životinja kratkog repa, dugih nogu, tankog vrta i čuperaka na ušima, nema više od 100.
Balkanski ris (lynx lynx martinoi) nikada ne napada čoveka ali zato čovek ugrožava njega.

 

 (Dalje)

"NACIONALNA GEOGRAFIJA" ŽUTI OKVIR SVETA

amlramzes | 13 Novembar, 2011 20:08

 

Trideset tri muškarca vična javnom radu okupili su se u Vašingtonu 13. januara 1888. godine oko ideje „organizovanja društva za produbljivanje i širenje poznavanja geografije“ (Dalje)

DABROVI U SRBIJI

amlramzes | 13 Novembar, 2011 12:59

 

DABROVI U SRBIJI

U prvoj polovini 19. veka dabrovi su bili široko rasporstranjeni duž rečnih tokova Save, Dunava, Morave i močvarnih područja. Prve godine 20. veka dabrovi su bili proterani iz Srbije, pa su pre tri godine vraćeni na sever Mačve u specijalni rezervat prirode "Zasavica" i to uz pomoć Bavarske vlade, koja je našoj zemlji poklonila 31 glodara. (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  Sledeći»
 
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb