OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Jelenak (strogo zaštićena vrsta Srbije)

amlramzes | 20 Novembar, 2011 19:00

 

Jelenak (Latinski: Lucanus cervus) pripada tvrdokrilcima i najpoznatiji je insekt iz porodice Lucanidae koja naseljava šume.

 (Dalje)

Buba Nosorog (strogo zaštićena vrsta Srbije)

amlramzes | 20 Novembar, 2011 18:48

 

Buba Nosorog pripada podfamiliji (Dynastinae) iz familije Skarabej buba (Scarabaeidae).

 

 (Dalje)

Crvena panda

amlramzes | 20 Novembar, 2011 17:32

Crvena panda

Pande se smatraju jednom od najugroženijih vrsta današnjice.Ipak, ono što je manje poznato je da pored velike pande koju možemo videti u većini emisija, danas postoji i njen mnogo manji rođak-crvena panda.Ova simpatična stvorenja se smatraju jednom od najugroženijih vrsta današnjice,a njihova populacija je u proteklih pola stoleća  opala za četrdeset procenata.

 

 (Dalje)

Snežni leopard

amlramzes | 20 Novembar, 2011 12:21

 

Snežni leopard

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Snežni leopard (Uncia uncia ili Panthera uncia) je velika mačka koja nastanjuje planinske krajeve centralne i južne Azije.

 (Dalje)

BELI TIGAR

amlramzes | 17 Novembar, 2011 18:59

 

BELI TIGAR

U poredjenju sa narandzastim tigrovima bez belog gena, beli tigrovi imaju tendenciju da budu veci kako na rodjenju,tako i kao odrasle jedinke.Uprkos svojoj neobicnoj obojenosti, njihova velicina moze biti prednost u divljini.Histerozigotni narandzasti tigrovi, takodje imaju tendenciju da budu veci od drugih narandzastih vrsta tigrova. (Dalje)

SIBIRSKI TIGAR

amlramzes | 17 Novembar, 2011 18:41

 

Sibirski tigar ili mandžurski tigar (Panthera tigris altaica) je jedna od podvrsta tigra. Sibirski tigrovi su kritično ugrožena vrsta životinja i vrlo ih je malo u prirodi — oko 400 jedinki. U zatočeništvu ima oko 600 jedinki.

 

 (Dalje)

SLONOVI

amlramzes | 17 Novembar, 2011 12:44

 

Najveći kopneni sisari na zemlji. Najveći slon koji je ubijen 1974. godine u južnoj Angoli bio je težak 12 240 kg. Neki ih smatraju darom od Boga, neki kao turistička atrakcija, stalan izvor bogatstva, a oni su u stvari samo još jedna  ugrožena vrsta.

 (Dalje)

CRNI NOSOROG

amlramzes | 16 Novembar, 2011 16:30

 

Crni nosorog (Diceros bicornis)

-je veliki afrički sisar iz reda kopitara koji naseljava istočne i centralne delove Afrike uključujući Keniju, Tanzaniju, Kamerun, Južnu Afriku, Namibiju i Zimbabve. Iako u nazivu stoji "crni", ovi nosorozi imaju više sivo-belu boju kože.

 (Dalje)

BELI NOSOROG

amlramzes | 16 Novembar, 2011 16:27

 

Nosorozi (Rhinocerotidae) su porodica neparnoprstaša (Perissodactyla) u kojoj je pet vrsta. Žive u Africi i Aziji.

 

 (Dalje)

USKORO NA BLOGU / POSLEDNJE DODATO

amlramzes | 15 Novembar, 2011 21:05

U ovom odeljku će te se moći informisati o člancima koji su u pripremi i onima poslednje dodatim

(urednik bloga)!  (Dalje)

Džinovska panda

amlramzes | 14 Novembar, 2011 18:27

 

Najmilije biće na svetu,životinja koja je ujedinila ljude u borbi da zaštite nju..ali i sav životinjski svet,stvorenje koje čini da se i iz najhladnijih srca javi toplina kad pogledate u te “vanzemaljske”oči,zaštitni znak Kine i svetskog fonda za zaštitu divljine ,to su čudesne Pande i sada su tu,potrudimo se i da ostanu !(Autor bloga)

 (Dalje)

BALKANSKI RIS (strogo zaštićena vrsta Srbije)

amlramzes | 14 Novembar, 2011 17:36

Balkanski ris,najmalobrojnija vrsta evropske divlje mačke koja živi u planinama Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije,BiH i Hrvatske, nalazi se pred istrebljenjem.
Naučnici procenjuju da ovih životinja kratkog repa, dugih nogu, tankog vrta i čuperaka na ušima, nema više od 100.
Balkanski ris (lynx lynx martinoi) nikada ne napada čoveka ali zato čovek ugrožava njega.

 

 (Dalje)

"NACIONALNA GEOGRAFIJA" ŽUTI OKVIR SVETA

amlramzes | 13 Novembar, 2011 20:08

 

Trideset tri muškarca vična javnom radu okupili su se u Vašingtonu 13. januara 1888. godine oko ideje „organizovanja društva za produbljivanje i širenje poznavanja geografije“ (Dalje)

DABROVI U SRBIJI

amlramzes | 13 Novembar, 2011 12:59

 

DABROVI U SRBIJI

U prvoj polovini 19. veka dabrovi su bili široko rasporstranjeni duž rečnih tokova Save, Dunava, Morave i močvarnih područja. Prve godine 20. veka dabrovi su bili proterani iz Srbije, pa su pre tri godine vraćeni na sever Mačve u specijalni rezervat prirode "Zasavica" i to uz pomoć Bavarske vlade, koja je našoj zemlji poklonila 31 glodara. (Dalje)

Irvinova muževljevim stopama

amlramzes | 13 Novembar, 2011 12:43

 

Udovica Stiva Irvina, poznatijeg kao "Lovac na krokodile", koji je život posvetio divljini, rešila je da nastavi muževljevu misiju.

Teri Irvin je objavila da će započeti istraživanje kitova metodama koji ne uključuju i njihovo ubijanje. (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  Sledeći»
 
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb