OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

ZDRAVLjE

amlramzes | 26 Novembar, 2011 19:30

 

PROMOCIJA ZDRAVLjA I PREVENCIJA BOLESTI ZAVISNOSTI

U Zakonu o Crvenom krstu Srbije, Nacionalnom Društvu je, u skladu sa ciljevima Međunarodnog pokreta dodeljena uloga da u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, učestvuje u promociji zdravlja, unapređenju zdravlja pojedinih grupacija stanovništva i prevenciji bolesti od većeg socio-medicinskog značaja.
Promocija zdravih stilova života i prevencija bolesti zavisnosti na teritoriji Srbije, treba da doprinesu smanjenju broja ljudi, pre svega mladih u pogledu rizičnog ponašanja u svakom obliku i porasti znanja iz oblasti prevencije  i zdravih stilova života.

Ciljevi Crvenog krsta Srbije u ovoj oblasti su:

 • 01) Promena ponašanja najšire društvene zajednice i usvajanje viših standarda lične higijene, reproduktivnog zdravlja i praksi zdravog življenja.
 • 02) Doprinos smanjenju broja obolelih od tuberkuloze kroz edukaciju i aktivno pronalaženje obolelih od tuberkuloze u Srbiji, kao i podršku lečenju obolelih u Srbiji  
 • 03) Smanjivanje patnje palijativnih pacijenata i pomoć porodicama palijativnih pacijenata
 • 04) Podizanje nivoa svesti javnosti, pre svega mladih o štetnosti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci

Crveni krst kao najveća humanitarna organizacija u zemlji ovaj posao obavlja, koristeći svoje ljudske resurse, mlade volontere. Njihova je uloga prenošenje znanja svojim vršnjacima iz oblasti zdravih stilova života, HIV i AIDS, tuberkuloze, polno prenosivih bolesti, zdrave ishrane, bolesti prljavih ruku, pušenja, bolesti zavisnosti... Oni se u takvim aktivnostima pojavljuju bilo kao edukatori, bilo kao promoteri specifičnih veština koristeći interaktivne metode, vršnjačke diskusione grupe, kao i edukaciju roditelja i prosvetnih radnika. Ovim se unapređuju pozitivni stavovi i otvara mogućnost za porodičnu i diskusiju u lokalnoj zajednici.

Crveni krst Srbije, je nosilac aktivnosti ili ravnopravan partner drugih organizacija na dostizanju ovih ciljeva kroz realizovanje kontinuiranih edukacija, kampanje i obeležavanje svetskih dana koji su posvećeni zdravlju. Ove aktivnosti se odvijaju na lokalnom, gradskom i republičkom nivou.

Kalendar zdravlja

 • 31. januar                    Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima
 • 24. mart                      Svetski dan borbe protiv tuberkuloze
 • 7. april                      Svetski dan zdravlja
 • 31. maj                         Svetskog dan borbe protiv pušenja
 • 26. juna                       Svetski dana borbe protiv zloupotreba droga
 • 26. septembar             Svetski dan srca
 • Novembar                   Mesec borbe protiv bolesti zavisnosti
 • 1. decembar                Svestki dan posvećen brobi protiv HIV i AIDS

2011-11-26

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb