OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

BRIGA O STARIMA

amlramzes | 26 Novembar, 2011 19:24

 

BRIGA O STARIMA

U Zakonu o Crvenom krstu Srbije, Nacionalnom društvu je, u skladu sa ciljevima Međunarodnog pokreta otvorena mogućnost da u saradnji sa socijalnim i zdravstvenim ustanovama i organizacijama civilnog društva, učestvuje u

 • - Poboljšanju kvaliteta života i zaštiti starijih osoba
 • - Ublažavanju siromaštva najugroženijih starijih osoba
 • - Senzibilizaciji javnosti i samih starijih za problem diskriminacije, zanemarivanja i zlostavljanja starijih osoba
 • - Promociji aktivnog starenja i motivisanju starijih za učestvovanje u javnom životu

Cilj Programa brige o starima Crvenog krsta Srbije je da pomogne starijim osobama da  ostanu što duže u svom okruženju, smanjujući potrebu za raznim vidovima institucionalne pomoći, kao i da se motivišu na korišćenje svojih fizičkih i mentalnih potencijala.

Korisnici Programa su lica starija od 65 godina koja nisu institucionalno zbrinuta, stari sa veoma niskim nivoom socijalne sigurnosti, samačka staračka domaćinstva, korisnici narodnih kuhinja, stari u stanju socijalne potrebe koji ne ostvaruju pomoć od drugih organizacija. Postoje četiri oblasti aktivnosti Crvenog krsta u ovom programu:

 • - zdravstveno preventivne aktivnosti
 • - pomoć u kući
 • - psihosocijalna podrška
 • - klupske aktivnosti    

Program se realizuje kroz rad velikog broja volontera Crvenog krsta, među kojima ima najviše samih starijih osoba. Prosečan volonter u ovom programu je žena starija od 55 godina, a volonteri prolaze kroz redovne godišnje edukacije koje ih osposobljavaju za rad sa starijima, ali i za zastupanje starijih osoba, javno zagovaranje i komunikaciju sa najvažnijim činiocima u zajednici.

Crveni krst Srbije je i osnivač i koordinator mreže HumanaS, koja okuplja 15 humanitarnih organizacija i udruženja građana koje se bave pitanjima starijih osoba. HumanaS se bavi javnim zagovaranjem u ime starijih osoba i pomaganjem javnom sektoru u kreiranju savremenijih i efikasnijih politika, oslanjajući se na veliko kolektivno, individualno i internacionalno iskustvo koje njegove članice imaju.

Važni datumi

 • - 15. jun          Međunarodni dan borbe protiv zlostavljanja starijih
 • - 1. oktobar    Međunarodni dan starijih osoba
 • - Oktobar       Mesec posvećen starijim osobama

2011-11-26 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb