OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Dobrovoljno davalaštvo krvi

amlramzes | 25 Novembar, 2011 18:51

 

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi službeno je ustanovljen od strane Svetske zdravstvene organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera, i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hiljade života svaki dan.

Takođe, ovaj Dan ima za cilj i da pozove sve one građane koji do sada nisu dali krv da se uključe u porodicu davalaca. Prva centralna globalna proslava 14. juna kao Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi bila je 2004.godine kada je obeležena u Kejptaunu, a ove godine centralna svečanost je održana u Argentini, u Buenos Airesu. Na ovaj Dan svako nacionalno društvo Crvenog krsta prepoznaje specijalnu ulogu dobrovoljnih davalaca krvi u spasavanju života i organizuje njegovo obeležavanje.

Moto ovogodišnjeg Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi glasi:

BOJIMO SVET U CRVENO: VIŠE KRVI - VIŠE ŽIVOTA

Cilj Kampanje je podizanje svesti o potrebi za 100 % nenagrađenom dobrovoljnom davanju krvi i komponenata krvi.

Krizne situacije po definiciji podrazumevaju događaje u kojima je u ozbiljnoj meri ugrožen ljudski život, pokretna i nepokretna imovina. Bez obzira da li se radi o saobraćajnoj nezgodi, požaru, eksploziji ili građanskim okupljanjima uvek postoji potreba za zbrinjavanjem povređenih, ranjenih i unesrećenih lica. U sistemu kriznog reagovanja i pružanja pravovremenog odgovora na kriznu situaciju značajno mesto ima dobrovoljno davalaštvo krvi kao volonterski i humanistički odgovor na katastrofe i nesreće koje ljude ugrožavaju svaki dan i na svakoj tački planete.

 2011-11-25

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb