OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Veliki lemur bambusar

amlramzes | 15 Mart, 2012 22:48

Veliki lemur bambusar (Prolemur simus) je polumajmun iz familije lemura (Lemuridae). Jedina je vrsta u svom rodu (Prolemur). (Hapalemur simus)Ova vrsta je krajnje ugrožena i u velikoj opasnosti od izumiranja.
Ovo je najređa vrsta među lemurima. Živi isključivo na Madagaskaru. Preostalo ih je samo 100 zbog ilegalnog lova i gubitka životnog staništa.
 

 (Dalje)

Kajman

amlramzes | 15 Mart, 2012 22:18


 
Glavna pretnja po ovu vrstu u budućnosti je nezakonit lov,i krijumčarenje preko Tajlanda i Singapura.

Patuljasti nilski konj

amlramzes | 15 Mart, 2012 22:00

 
Patuljasti nilski konji su ugržena vrsta. Ugrožava ih neprekidan gubitak staništa i sve veći lov zbog mesa («šumsko meso»), a situaciju su u zadnjih nekoliko godina pogoršali i građanski ratovi na području gdje ove životinje obitavaju.
  (Dalje)

JUŽNOAMERIČKI NIZINSKI TAPIR (Tapirus terrestris)

amlramzes | 15 Mart, 2012 21:59Ova vrsta se smatra ugroženom zbog stalnog smanjenja populacije,čiji je uzrok gubitak staništa i ilegalnog lova,konkurencije sa stokom,pa se procenjuje da će stopa opadanja od 30% u poslednje tri generacije nastaviti i u naredne tri generacije(33god.)
 
Nestale su velike površine šuma,amazonskih i onih atlantskih-za ljudsku upotrebu.Širenjem ljudskih staništa u slivu Amazona i u podnožiju Anda,povećao se i lov na ove tapire,zbog konkurencije domaćim životinjama,i zbog njegovog mesa.

Patuljasti vodeni bufalo

amlramzes | 15 Mart, 2012 19:54

Patuljasti vodeni bufalo pronaden je na ostrvu Mindoro na Filipinima. Jedna je od kriticno ugroženih vrsta, sa najviše 300 primeraka. I dalje mu preti istrebljenje zbog krivolova.
 

Dijana majmun

amlramzes | 15 Mart, 2012 16:45

 
 
Vrsta se smatra ugroženom a najveća opsatnost po njihov opstanak je ugrožavanje njihovog staništa,
oni su sada praktično ograničeni na priobalna područija.
 
  (Dalje)

Аdaks antilopa

amlramzes | 15 Mart, 2012 16:34


Status ugroženosti:Krajnje ugrožen takson (IUCN 3.1)
Adaks ili adaks antilopa (Addax nasomaculatus) je afrička vrsta antilope.
Ova vrsta je krajnje ugrožena i u velikoj opasnosti od izumiranja.
 

Oriks antilopa

amlramzes | 15 Mart, 2012 16:27

Zbog velikih rogova, oriks antilope bile su popularne u 20. veku. Bezobzirni lovci na prostorima Saudijske Arabije ubijali su sve više oriksa, i na kraju su ih doveli do ivice ugroženosti.

Tasmanijski đavo

amlramzes | 15 Mart, 2012 16:22

Tasmanijski đavo (Sarcophylus harrisii, Boitarol, 1841) je pripadnik reda torbara koji se u divljini, tj. u prirodi slobodan može naći samo na Tasmaniji, odakle mu i sam naziv potiče.
  (Dalje)

IBERIJSKI RIS

amlramzes | 15 Mart, 2012 16:09

Delu životinjskih vrsta u Evropi preti istrebljenje. Od oko 40 vrsta iz porodice mačaka, odnosno Felidae kako glasi njihov stručni naziv, najugroženiji je iberijski ris. Taksonomsko ime vrste je Lynx pardinus. 
 
 
  (Dalje)
 
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb