OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Neuhvatljivi leteći nestaško

amlramzes | 29 Mart, 2012 22:38

Neuhvatljivi leteći nestaško

Naročiti računarski program traga za retkom vrstom detlića koja je, možda, iščezla pre više od šest decenija Hoće li lažni otkriti pravog detlića? Prvi je skalamerija s dve kamere koju nadgleda računar, a drugi je retka vrsta ptice, poslednji put viđena pre više od šest decenija.

 

 (Dalje)

Detlić kljuna boje slonovače

amlramzes | 29 Mart, 2012 22:23

Detlić kljuna boje slonovače ili crvenoglavi dzinovski američki detlić ( Campephilus principalis ) je, ili je bio jedna od najvećih vrsta detlića na svetu. Ova vrsta se vodi kao kritično ugrožena i verovatno izumrla od strane međunarodne unije za očuvanje prirode IUCN. 

  Mužijak na ručno obojenoj fotografiji iz 1935 godine

Američko udruženje za posmatranje ptica ga klasifikuje u klasu 6 -vrsta koja je "definitivno ili verovatno izumrla." (Dalje)

Zaveštala svoje bogatstvo iberijskom risu

amlramzes | 29 Mart, 2012 17:22

Tanjug  27. 02. 2010. - 16:07h  

Posredstvom nekoliko udruženja za zaštitu životinja, jedna bogata Španjolka zaveštala je svoje bogatstvo, procenjeno na devet miliona evra, životinjama, a pre svega iberijskom risu koji se smatra najugroženijom vrstom mačaka na svetu. (Dalje)

Bik pastrmka

amlramzes | 29 Mart, 2012 16:08

Bik pastrmka (Salvelinus confluentus) je riba porodice Salmonidae,iz secerozapadnog dela Severne amerike.

 

To je veoma ugrožena vrsta. (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb