OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Žabe-Najmanja žaba na svetu ugrožena

amlramzes | 07 Mart, 2012 20:01

Najmanja žaba na svetu na listi ugroženih vodozemaca.
Naučnici su ovog ponedeljka objavili listu najugroženijih životinja, među kojima se nalaze i džinovski kineski daždevnjak i najmanja žaba na svetu. Listu 10 ugroženih vrsta sastavilo je britansko zoološko društvo, a na njoj se još nalaze i čovečja ribica i ljubičasta žaba. (Dalje)

Životinje-Pravo i zakoni za životinje

amlramzes | 07 Mart, 2012 19:49


Nekada je bilo tako da su životinje poštovane i imale su dostojanstva.
Danas one više nemaju nikakva prava i dostojanstva.
Postoje zakoni za obične ljude i isti zakoni koji ne važe i za neobične ljude. (Dalje)

Holandija zabranila ubijanje životinja u verske svrhe.

amlramzes | 07 Mart, 2012 19:45


Zakonu se oštro protive muslimanska i jevrejska zajednica.
Holandski parlament usvojio je danas zabranu ubijanja životinja u ritualne svrhe, čemu se snažno protive muslimanski i jevrejski vernici u ovoj zemlji. (Dalje)

Priroda u opsanosti

amlramzes | 07 Mart, 2012 19:37


Naučnici predviđaju da bi globalno zagrevanje moglo da doprinese masovnom istrebljenju divljih životinja u bliskoj budućnosti, delovanjem na čak milion vrsta, što je oko četvrtina svih nama poznatih vrsta. (Dalje)
 
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb