OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

ŽABE-ugrožen opstanak

amlramzes | 02 Mart, 2012 20:17

Polovina evropskih žaba mogla bi izumreti za samo 40 godina
ZANIMLJIVOSTI
Najugroženije su vrste žaba i daždevnjaka iz tropskih krajeva Južne Amerike i Afrike.
Suše uzrokuju nestajanje vode iz močvara, što žabama otežava dolazak do hrane i tako jednostavno umiru.  (Dalje)

Foke -'Kanadski pokolj'

amlramzes | 02 Mart, 2012 19:49

Protiv pokolja foka u Kanadi 

I ove godine Udruženja za zaštitu životinja skreću pažnju na užasan pokolj nad 325.000 mladunaca foka!  (Dalje)

Zagađenje živom'

amlramzes | 02 Mart, 2012 19:01

Nivo žive bi do 2020. mogao da poraste za 25 odsto

STOKHOLM - Ukoliko se ne preduzmu mere za kontrolu emisije žive, njena globalna emisija bi do 2020. godine mogla da poraste za 25 posto, što bi ugrozilo opstanak polarnih medveda, kitova, foka i arktičkih zajednica koje love ove životinje zbog mesa, pokazala je najnovija studija. (Dalje)

Mrmot sa ostrva Vankuver

amlramzes | 02 Mart, 2012 17:30

 
 
 
 
 
Mrmot sa ostrva Vankuver živi samo u visokim planinskim oblastima, gde je ostalo tridesetak primeraka. Zahvaljujuci programu razmnožavanja u veštackim uslovima, njihov broj se povecava,u pokušajima da se ova vrsta spase od izumiranja i zdrava populacija vrati nazad u svoje prirodno stanište.
 
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb