OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Orangutan

amlramzes | 26 Novembar, 2011 21:19

Orangutan

Vrste:Pongo pygmaeus, Pongo abelii

Orangutani, Pongo, su veliki čovekoliki majmuni poznati po svojoj inteligenciji, dugačkim rukama i crveno-braon krznu. Poreklom sa Indonezije i Malezije, nastanjuju jedino prašume ostrva Borneo i Sumatre iako su nađeni fosili sa Jave, u Vijetnamu i Kini. Oni su jedina postojeća vrsta iz roda Pongo i potporodice Ponginae.

Ime

Reč orangutan dolazi od reči malajskog i indonežanskog jezika orang što znači "osoba, čovek" i hutan što znači "šuma", prema tome orang hutan znači "šumski čovek".[Lokalno malajsko stanovništvo orangutane naziva Maias i mawas.

Reč je prvi put potvrđena u engleskom jeziku 1691. godine u obliku orang-outang.

Ime roda Pongo dolazi iz 16. veka od strane engleskog mornara Andrua Batela koji opisuje dva čovekolika stvorenja kao Pongo i Engeco na mestu kod ušća reke Kongo. Danas se veruje da je on opisivao gorile, dok su u 18. veku verovali da su orangutani svi veliki majmuni.

Odlike

Orangutani najviše provode vreme na drveću od svih ostalih velikih majmuna. Svake noći oni prave gnezdo od lišća i granja u kome će spavati. Manje su društveni od drugih majmuna, a mužjaci i ženke se sastaju samo prilikom parenja. Majke ostaju s mladunčetom dok ono ne napuni šest do sedam godina. Polni dimorfizam je prisutan kod orangutana: ženke su visine od 1,3 metara i težine oko 45 kilograma, dok zreli odrasli mužjaci mogu biti 1,8 metara visoki i teški preko 118 kilograma. Odrasli mužjaci imaju upadljive velike obraze i dužu dlaku.

Podvrste

Bornejski orangutan

Bornejski orangutan (Pongo pygmaeus) je neznatno veći od sumatranskog, a takođe je i češći. U divljini živi oko 45.000 jedinki. Životni vek im je oko 35 do 40 godina u divljini, dok u zarobljeništvu mogu da žive i do 60 godina. Bebe ostaju s majkama dok ne napune 8 ili 9 godina. Orangutani imaju dugačko detinjstvo u poređenju s drugim majmunima. Vodi više usamljenički život od sumatranskog rođaka i češće putuje po zemlji. To je zbog toga što nema prirodnih neprijatelja, dok na Sumatri živi sumatranski tigar.

Sumatranski orangutan

Sumatranski orangutan (Pongo abelii) je ređa vrsta od dve vrste orangutana. Endemska je vrsta, što znači da živi samo na indonežanskom ostrvu Sumatri. Ovi orangutani rastu do 1,4 metra i mužjaci su teški oko 70 kilograma. U divljini može doživeti 35-40, dok u zarobljeništvu 60 godina. Ovi majmuni koriste oruđe, kao grančice, da bi došli do hrane. Takođe, koriste veliki list kao kišobran tokom čestih prašumskih kiša. U divljini ih je ostalo samo oko 7.500 jedinki.

Status

Bornejski orangutan je ugrožena životinjska vrsta, dok je sumatranski orangutan kritično ugrožena vrsta prema IUCN Crvenoj listi sisara. Obe vrste su svrstane u Apendiks I Vašingtonskog sporazuma o zaštiti vrsta. Populacija bornejskog orangutana u divljini broji oko 50.000 jedinki, a sumatranskog samo 7.000—7.500 jedinki. Orangutan je nacionalna životinjska vrsta u malezijskoj državi Sabah.

U poslednjih deset i više godina, uništavanje prirodnog staništa orangutana je prouzrokovala seča šuma, kopanje rudnika i šumski požari.Takođe, tome je doprinelo i nelegalno pretvaranje ogromnih tropskih šuma u plantaže palminog ulja. Pojedini naučnici veruju da će stalni porast ovih plantaža dovesti do istrebljenja orangutana do 2012. godine.Lovokradice ubijaju majke da bi ukrali bebe orangutana i koristili ih kao kućne ljubimce.

Zanimljivosti

O orangutanima je pisao još rimski pisac Plinije. Opisao ih je kao veoma zle životinje, slične čoveku. Hodaju čas na dve, čas na četiri noge. Pošto su veoma brze, tvrdio je da se mogu uhvatiti samo onda kada ostare ili se razbole.

Kada orangutan raširi ruke, od vrha jedne do vrha druge ruke ima preko 2 metara - što je širina najvećeg kreveta!

 Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

U Indoneziji sve manje orangutana!

mojaoaza.com

15. novembar 2011.

Indonezija

Najnovija istraživanja pokazuju da seljani koji žive na indonezijskoj strani ostrva Borneo godišnje ubiju najmanje 750 orangutana. Istraživanje je pokazalo da je polovina orangutana ulovljena radi mesa, a ostali jer su uništavali useve ili iz straha. Indonezija je dom 90 % orangutana preostalih u divljini. Do pre 50 godina, bila je pod prašumom, ali je danas zbog seče drveća i sađenja palmi, Indonezija dom preostalih 50 000 do 60 000 orangutana, koji žive u razređenim šumama zbog čega sve češće dolaze u sukob sa ljudima.

Još jedan razlog za ugroženost orangutana je i njihova vrlo niska stopa reprodukcije. Ženka orangutana tokom svog života često ne podigne više od tri mladunca.To znači, da se i zaštićene populacije vrlo sporo obnavljaju. Smatra se da povećanje smrtnosti od samo 1% znači izumiranje populacije u roku od 50 godina. Takođe, ne možemo, a da ne spomenemo i ilegalnu trgovina. Cena bebe orangutana na crnom tržištu se kreće oko 30 000 eura. Pri tome, da bi se došlo do bebe, mora se ubiti njegova majka. Uz to, ulovljene životinje često uginu od pretrpljenog stresa ili tokom transporta.

Orangutan je vrsta primata iz porodice čovekolikih majmuna. Reč orangutan dolazi od reči malajskog i indonežanskog jezika "orang" što znači "osoba, čovek" i "hutan" što znači "šuma", te "oranghutan" znači: "šumski čovek". Orangutan je stanovnik tropskih kišnih šuma i danas se još samo može sresti na Borneu i Sumatri. Orangutan je jedini čovekoliki majmun koji živi samotnjački, a najveći deo života provodi na drveću.

Pojačan lov ugrožava opstanak orangutana

zelenasrbija.rs

Erik Mejard, glavni autor studije objavljene u časopisu PLoSOne (www.plosone.org), rekao je danas da je zbog ubijanja ugrožen opstanak tih velikih čovekolikih majmuna, poznatih po inteligenciji, dugačkim rukama i crveno-braon krznu.

Tako preostalih 50.000 do 60.000 orangutana živi u razredjenim i sve manjim šumama zbog čega sve češće dolaze u sukob sa ljudima.

"Naše istraživanje je, medjutim, pokazalo da se ubijanje orangutana dešava u najdubljim delovima šuma, gde se orangutani love kao i bilo koja druga vrsta", rekao je Mejard.

Organizatori studije razgovarali su od aprila 2008. do septembra 2009. sa 6.983 stanovnika 687 sela u Kalimantanu, delu ostrva Borneo koji Indonezija deli sa Malezijom i Brunejem.

Oni koji su ubijali orangutane da bi došli do mesa, kažu da su to učinili samo jednom ili dvaput.

"Orangutani nisu deo svakodnevne ishrane ljudi", rekao je Mejard, viši savetnik u Medjunarodnoj konsultantskoj organizaciji za ljude i prirodu.

Portparol Ministarstva za šumarstvo, Ahmad Fauzi Masihud je izveštaj opisao kao "bombastičan".

"Moramo da proverimo da li je to istina. Ali, iskreno, ne verujem", poručio je on.

Mejard je, s druge strane, istakao da je došlo vreme za suočenje sa istinom.

"Koristili smo efikasne naučne metode da bismo sagledali socijalnu dimenziju očuvanja orangutana. Sem ako ne pretpostavimo da je većina ispitanika lagala, moramo da prihvatimo činjenicu pojačanog lova na orangutane ako želimo da ih spasemo", rekao je Mejard.

On je dodao da je video "previše lobanja, koža i odsečenih šaka orangutana, i čuo još više izjava iz prve ruke o ubijanju tih životinja da ne bi verovao da se to dogadja".

2011-11-26 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb