OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Virdžinijska breza

amlramzes | 05 Decembar, 2011 20:52

Virdžinijska breza okruglog lista (Betula uber) prvi put je opisana 1918 kao varijacija Betula Lenta a proglašena za posebnu vrstu 1945.Nakon što je prvi put otkriveno drvo više nije viđeno i smatralo se izumrlim sve do 1975.kada je ponovo otkriveno nekoliko jedinki.

 (Dalje)

Kakapo - jedinstveni papagaj

amlramzes | 05 Decembar, 2011 20:15

 

Kakapo (Strigops habroptila) je vrsta noćnog papagaja endemičnog za Novi Zeland. Jedina je vrsta roda Strigops.

 

Izgledom podseća na sovu. Nema sposobnost letenja, iako ima dovoljno velika krila. Kretanje ove vrste se svodi na šetanje i skakanje, takođe su izuzetni penjači. Noćne su životinje. Hrane se na zemlji ili na visini od 20 metara. (Dalje)

Manati-Ugrožena vrsta

amlramzes | 05 Decembar, 2011 20:09

Tokom godina, istraživači su pokušali da identifikuju i izbroje populaciju zapadnoindijskih manata, kao i uzrok njihovog velikog mortaliteta, u cilju sprečavanja izumiranja ove životinjske vrste.

 

Do sad su došli do nekoliko uzročnika njihovog istrebljenja, od kojih je najveći broj direktno povezan sa ljudskim delovanjem, ponajviše lovom. Ako se ovi uzroci ne budu kontrolisali, manati mogu u potpunosti izumreti. (Dalje)

Monarh leptir

amlramzes | 05 Decembar, 2011 19:13

• Svake godine milioni monarh leptira (Danaus plexippus) migriraju iz severne Amerike da prezime u Meksiku. Dobro očuvane i zaštićene šume borova i jela su neophodne za opstanak ove vrste leptira tokom zime, što se smatra i ugroženim biološki fenomenom.

 (Dalje)

Atlantska tuna (Thunnus thynnus)

amlramzes | 05 Decembar, 2011 18:57

-čiji prostrani areal obuhvata zapadni i istočni Atlantski okean, kao i Mediteran, glavni je sastojak najskupljeg sušija i sašimija u Japanu.

 (Dalje)

Magelanovi pingvini

amlramzes | 05 Decembar, 2011 18:43

• Nekada ugroženi samo u slučaju izlivanja nafte sa tankera, Magelanovi pingvini (Spheniscus magellanicus) su sada ugroženi nedostatkom ribe, koje se zbog zagrevanja okeanskih struja nalaze dalje nego obično, što primorava ove ptice da plivaju sve dalje da bi pronašle hranu.

• Dvanest od sedamnest vrsta pingvina trenutno trpi ubrzan pad populacija. (Dalje)

Morževi

amlramzes | 05 Decembar, 2011 17:41

• Beringovo i Čukotsko more su dom za populaciju morževa iz Tihog okeana (Odobenus rosmarus divergens), još jedne žrtve klimatskih promena.

 (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb