OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Monarh leptir

amlramzes | 05 Decembar, 2011 19:13

• Svake godine milioni monarh leptira (Danaus plexippus) migriraju iz severne Amerike da prezime u Meksiku. Dobro očuvane i zaštićene šume borova i jela su neophodne za opstanak ove vrste leptira tokom zime, što se smatra i ugroženim biološki fenomenom.

• Zaštita staništa za razmnožavanje u SAD i Kanadi je takođe ključno u očuvanju migracije ove vrste, jedne od najizuzetnijih prirodnih fenomena na planeti.

• WWF, u sradanji sa Meksičkim Fondom za očuvanje prirode, napravio je novotarsku strategiju za očuvanje i zaštitu staništa koje monarh leptiri koriste da prezimljavanje u Meksiku, tako da su leptiri zaštićeni od vremenskih ekstrema i drugih pretnji.

• WWF takođe pomaže lokalnim zajednicama da uzgajaju sadnice koje bi se nakon izvesnog vremena sadile u rezervatu za leptire, stvarajući u isto vreme novi izvor prihoda i štiteći vrlo bitna staništa.

http://wwf.panda.org

Leptir "monarh" (Danaus plexippus) često se naziva i "mlečikin leptir", jer se njegove larve hrane isključivo ovom biljkom, a i odrasle jedinke se najčešće mogu naći na njoj, bilo da se hrane njenim nektarom, bilo da polažu jajašca sa donje strane njenih listova. Larve se, u zavisnosti od temperature, izležu kroz 3 do 12 dana i hrane mlečikinim listovima tokom dve nedelje, nakon čega se razvijaju u stadijum larve duge 4-5 cm.

Nakon određenog vremena, larve se kače na stabljiku mlečike glavom nadole i počinju transformaciju u stadijum "lutke" koja traje nekoliko sati. "Lutka" podseća na zelenu vazu od voska koja vremenom postaje providna, kako proces metamorfoze napreduje. Kroz dve nedelje, iz potpuno providne "lutke", pomalja se odrasla jedinka leptira. Kada mu očvrsnu i osuše se krila, odrasli leptir poleće u svoj novi život! Populacija leptira "monarha" ima svoju redovnu godišnju migraciju u toplije krajeve i u doba okupljanja ovih leptira pred "polazak na put" mogu se videti stotine hiljada jedinki na veoma malom prostoru, kada podsećaju na hrpu jesenjeg lišća.

Živopisan izgled ovog leptira predstavlja najbolju odbranu ovog leptira od grabljivica. Naime, jarke boje ovog leptira, kao što je uobičajeno u životinjskom svetu, upozoravaju grabljivce da je leptir otrovan, a to svojstvo mu daje ishrana otrovnim listovima mlečike tokom ranijih razvojnih faza. Ovom činjenicom koristi se i leptir sasvim druge vrste - leptir "potkralj" se veoma teško može razlikovati od "monarha", jer je evolucijom dobio izgled nalik "monarhu" štiteći se tako od grabljivica "oružjem" svog otrovnog srodnika.

http://www.zvrk.rs

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

 2011-12-05

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb