OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Virdžinijska breza

amlramzes | 05 Decembar, 2011 20:52

Virdžinijska breza okruglog lista (Betula uber) prvi put je opisana 1918 kao varijacija Betula Lenta a proglašena za posebnu vrstu 1945.Nakon što je prvi put otkriveno drvo više nije viđeno i smatralo se izumrlim sve do 1975.kada je ponovo otkriveno nekoliko jedinki.

Raste do 15m.visine.Krošnja je kompaktna a kora tamno braon ili crne boje.Oprašuje se pomoću vetra.Životni vek joj je oko 50god.

Spada u najređe vrste drveta na svetu. Svega 11 stabala raste u pojasu od jednog kilometra u Kresi Kriku u američkoj saveznoj državi Virdžiniji. Programom rasađivanja stvoreno je 20 novih populacija ovog drveća.

 http://en.wikipedia.org

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2011-12-05 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb