OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Manati-Ugrožena vrsta

amlramzes | 05 Decembar, 2011 20:09

Tokom godina, istraživači su pokušali da identifikuju i izbroje populaciju zapadnoindijskih manata, kao i uzrok njihovog velikog mortaliteta, u cilju sprečavanja izumiranja ove životinjske vrste.

 

Do sad su došli do nekoliko uzročnika njihovog istrebljenja, od kojih je najveći broj direktno povezan sa ljudskim delovanjem, ponajviše lovom. Ako se ovi uzroci ne budu kontrolisali, manati mogu u potpunosti izumreti.

Naučnici su uzroke izumiranja manata podelili u šest kategorija:

Kolizije sa brodovima: do velike smrtnosti manata dolazi zbog sudaranja sa trupovima brodova ili u sudaru sa propelerima istih. U slučaju velikih plovnih objekata, kao što su barže koje plove po plitkim vodama, manati se uhvate za donji deo broda i bivaju zgnječeni.

    Brane na kanalima uzročnici su smrti manata tako što životinja njima bude zdrobljena.

    Lov, ribarenje, bacanje otpadnih materija

    Perinatalni uzroci: podaci dobijeni na mladunčetu manjem od 150 cm ukazuju da je umrlo prilikom rađanja

    Ostali uzroci: Prirodni uzroci poput stresa, crvene plime, gastrointestinalnih bolesti, zapaljenja pluća i ostalih bolesti

    Nepotvrđeni uzroci: Telo manata je previše trulo pa uzrok smrti nije moguće utvrditi.

Zapadnoindijski manati nemaju prirodnih neprijatelja, i veruje se da žive i do 60 godina. Većina uzročnika smrti manata je ljudskog porekla. Pored toga, gubitak prirodnog okruženja je najozbiljnija pretnja opstanku ove vrste. Pretpostavlja se da danas u Sjedinjenim Američkim Državama postoji još samo 3.000 manata.

Zapadnoindijski manati su veliki, sivi morski sisari sa ravnim, spljoštenim repom. Imaju dva uda, koji su poznati kao fliperi, i sadrže tri do četiri nokta. Njihovi najbliži kopneni rođaci su slonovi i hiraksi, mali sisari koji liče na hrčke. Rođaci su i sa zapadnoafričkim i amazonskim manatima, kao i sa Stelerovom morskom kravom, koja je istrebljena 1768. godine. Prosečna dužina odraslog manata je oko tri metra, a teži oko 362 – 544 kilograma.

Ove životinje žive u sporo-tekućim rekama, estuarima, kanalima slane vode, i priobalnim mestima. To je migratorna vrsta. U SAD-u, mogu se pronaći u vodama Floride zimi, dok u letnjim mesecima migriraju čak do Teksasa na zapad ili do Virdžinije na sever.

Manati su nežna i spora bića. Veći deo vremena provode hraneći se, kao i u odmaranju i putovanju. Vegetarijanci su. Jedu vodene biljke i mogu konzumirati 10%-15% svoje telesne težine dnevno. Najčešći izvor hrane nalaze na dnu, gde se ujedno i odmaraju nakon ishrane, a svakih 3-5 minuta izlaze na površinu da udahnu vazduh.

Reproduktivni ciklus manata je veoma spor. Ženke postaju seksualno aktivne tek sa pet godina, dok mužjaci to postaju tek sa devet godina. U proseku, jedan manat se rodi svake dve do pet godina, dok su blizanci retkost. Majke neguju svoje mlade narednih godinu do dve, pa je mladunče zavisno od majke tokom tog perioda.

Zapadnoindijski manati su zakonom zaštićena vrsta u Americi. Federalnim zakonom o zaštiti Morskih sisara iz 1972. godine, kao i Aktom o Ugroženim vrstama iz 1973. godine, manati su stavljeni na listu sisara koje je zabranjeno loviti, ugrožavati, uznemiravati ili mučiti. Kazna za takvo delo može dostići 100.000 dolara ili godinu dana zatvora.

 http://www.virtualnigrad.com

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2011-12-05 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb