OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Zmije-šta sve mogu?

amlramzes | 10 Decembar, 2011 22:59

 

Neke zmije dave svoj plen pa gutaju,neka ga otruju pa kada ugine  ga traže i gutaju a jedino belouška guta živi plen,ribice,žabe i sl. (Dalje)

Zmije- zanimljivosti II deo

amlramzes | 10 Decembar, 2011 22:50

Dali ste znali da 70 posto svih ugriza  kod naših otrovnica bude do visine gležnja i ispod

 (Dalje)

Zmije- zanimljivosti

amlramzes | 10 Decembar, 2011 22:42

 

Sama mesta gde možemo naći zmije su najčešće zidovi, ili stene koje su okrenute ka suncu, Onda krajem avgusta i početkom septembra počinju da se penju po drveću i granama od kupine i raznoraznog trnja. Najveću pažnju treba obratiti upravo prilikom preskakanja i penjanja po kamenim zidovima, onda branja kupine, drenjine i tako tog voća koje se javlja bas u tom periodu avg-sept.  (Dalje)

Zmije-protiv otrov

amlramzes | 10 Decembar, 2011 22:25

 

Ukoliko idete u krajeve u kojima ima  otrovnih zmija uvek mislite da se nezgoda može desiti baš Vama ili nekom iz vaše grupe. Treba poneti pribor za prvu pomoć i bar jednu bočicu seruma, koju cete držati u malom termosu sa ledom. (Dalje)

Zmijski otrov-delovanje

amlramzes | 10 Decembar, 2011 22:17

Ujed i delovanje otrova

Do ujeda najčešće dolazi našom nepažnjom, jer se zmije kao i druge životinje , plaše čoveka. Mesto ujeda je uglavnom u visini gležnja ili na šakama, dok su ujedi za lice i vrat retki ali i najopasniji.  (Dalje)

Zmijski Otrov

amlramzes | 10 Decembar, 2011 21:19

Otrov poskoka je(kod nas)najopasniji i najjači,ubrizgava najveću količinu i ima najduže otrovne zube od čak 1 cm pa otrov odmah ubrizga duboko u tkivo.Ugriz poskoka  ako se ne leči na vreme  ,može biti često smrtonosan ili sa nekim posledicama za celi život.Šarka ima  slabiji otrov ,potrebna je lekarska pomoć ali retko su smrtne posledice .Naravno hronični bolesnici i slabiji organizmi mogu smrtno stradati i od slabijih otrova i manjih količina. (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb