OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Topljenje himalaja

amlramzes | 09 Decembar, 2011 23:21

Glečeri na Himalajima manji za petinu u zadnjih 30 godina!

-pokazalo je istraživanje Medjunarodnog centra za integrisani razvoj planina (ICIMOD), čije je sedište u Katmanduu.

 (Dalje)

Koala-uopšteno

amlramzes | 09 Decembar, 2011 23:06

 

Koala (Phascolarctos cinereus) je australijski torbarski biljojed i jedini živi predstavnik istoimene familije Phascolarctidae.

Naseljava obalska područja istočne i južne Australije, od blizine Adelejda do južnih delova rta Jork. Koale Južne Australije su intenzivno lovljene tokom 20. veka, pa su repopulisane sa koalama u Viktoriji. Na Tasmaniji i u Zapadnoj Australiji nema koala. (Dalje)

Koale -ugroženost

amlramzes | 09 Decembar, 2011 22:50

Slatke koale u opasnosti su od izumiranja u divljini u sledećih 30 godina zbog epidemije klamidije. Ona nastaje kao posledica stresa, poput herpesa kod ljudi. Populacija koala pala je na svega 43.000, a pre pet godina bilo je preko 100.000 ovih neodoljivih torbara.

 (Dalje)

Polarni vuk

amlramzes | 09 Decembar, 2011 21:18

 

Polarni vuk (Canis lupus arctos), ponekad i beli vuk je sisar iz porodice pasa,(podvrsta sivog vuka). Živi u jednom od retkih područja na Zemlji u kojima je siguran od čoveka, jer čak ni eskimi više ne žive tako daleko na severu. To je jedno od najnegostoljubljivih područja na svetu.

 (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb