OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Kakapo - jedinstveni papagaj

amlramzes | 05 Decembar, 2011 20:15

 

Kakapo (Strigops habroptila) je vrsta noćnog papagaja endemičnog za Novi Zeland. Jedina je vrsta roda Strigops.

 

Izgledom podseća na sovu. Nema sposobnost letenja, iako ima dovoljno velika krila. Kretanje ove vrste se svodi na šetanje i skakanje, takođe su izuzetni penjači. Noćne su životinje. Hrane se na zemlji ili na visini od 20 metara.

Ovu vrstu karakteriše zelenožuto perje sa pegicama i pernati diskovi oko očju, poput sova, velik siv kljun, kratke noge, velika stopala i relativno kratka krila i rep.

Kakapo je jedinstven na više načina:

jedini je papagaj na svetu koji nema sposobnost letenja,

najteži je papagaj (2-4 kg težak, a oko 60cm dug),

noćna vrsta,biljojed je,polni dimorfizam se odražava u veličini tela, a mužjak ne brine o mladuncima;

Verovatno je jedna od ptica koje najduže žive (prosečna dužina života je 95 godina). Njihova krila su krupna, nisu zakržljala, i sada imaju funkciju da uspore padanje pri skoku sa drveća, i da održavaju balans pri trčanju i penjanju.

Karaketristika ovih ptica je njihov ustajao miris. Miris je toliko jak i prepoznatljiv da lako odaje njihovo prisustvo psima, mačkama i drugim predatorima iz velike daljine, što je i bio glavni razlog brzog pada brojnosti. Ljudima su zanimljivi zbog karaktersitičnog hoda, radoznalosti i širokog spektra oglašavanja.

Pre nekoliko hiljada godina, kakapo je verovatno bio tipična vrsta papagaja, male težine i dobrh letačkih sposobnosti. Evolucija bez prisustva i uticaja sisara na Novom Zelandu, uslovila je da kakapo papagaji izgube sposobnost letenja, dobiju na težini i postanu dobri penjači sa snažnim kandžama.

Kada se uznemiri, kakapo se “zamrzne” tj. ostaje aposlutno miran u nadi da će se stopiti sa pozadinom. Većina životinja su razvile mnogo korisnije oblike odbrane, poput leta, ali kakapo papagajima ovakvi obrazci ponašanja nisu razvijeni jer su na Novom Zelandu jedini predatori bile ptice, poput Harpagornis moorei.

Kakapo papagaji su živeli hiljadama godina izolovani na prostoru Novog Zelanda i kao takvi evoluirali su u jednu od svetski najzanimljivijih vrsta ptica.

Sa ljudskom kolonizacijom i introdukcijom predatora kao što su mačke, lasice, pacovi i psi, ova vrsta je dovedena do ivice istrebljenja. 1995 bilo je poznato samo 50 jedinki ove vrste rasutih po nekoliko malih staništa.

Danas svetska populacija kakapo papagaja broji 131 jedinku, zahvaljujući Kakapo Recovery programu koje je u toku i daje prve korake ka oporavku.

IUCN kategorija: kritično ugrožen (CR)

 http://www.bionet-skola.com

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2011-12-05 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb