OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Snežna sova

amlramzes | 14 Decembar, 2011 21:38

Snežna sova (Bubo scandiacus) je krupna vrsta sove iz porodice takozvanih pravih sova (Strigidae). Nastanjuju tundre severnih delova Evroazije i Severne Amerike

   (Dalje)

BUTAN Zaboravljena zemlja

amlramzes | 14 Decembar, 2011 19:53

Butan je najizolovanija nacija na svetu, jer je prodiranje savremenih tekovina ograničeno i propisima regulisano kako bi se sačuvala njihova tradicionalna budistička kultura .

 (Dalje)

Grivasti vuk

amlramzes | 14 Decembar, 2011 19:20

Grivasti vuk ili magelanov pas (Chrysocyon brachyurus) je sisar iz familije pasa (Canidae). Jedini je predstavnik svog roda.
Ova vrsta je na nižem stepenu opasnosti od izumiranja, i smatra se ugroženim taksonom.
 (Dalje)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb