OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Šimpanze na smrt reaguju kao ljudi

amlramzes | 28 Decembar, 2011 22:47Retki video snimci snimljeni u jednom rezervatu u Škotskoj svedoče da šimpanze na smrt bližnjih reaguju kao ljudi.

 (Dalje)

Hačiko' -simbol večne ljubavi

amlramzes | 28 Decembar, 2011 21:16

Hachiko je pripadao profesoru tokijskog univerziteta,  doneo ga je kao štene iz akita prefekture . Ubrzo su stekli i rutinu: Hachiko bi svakog jutra ispratio vlasnika ispred kuće, a popodne sam išao do Shibuya stanice i čekao vlasnika, dolazeći uvek tačno na vreme za njegov uobičajeni voz. Ali jednog dana profesor se nije vratio... (Dalje)

Leopard-Podela

amlramzes | 28 Decembar, 2011 00:00

Podela leoparda na pojedine podvrste je problem koji ni do danas nije zadovoljavajuće rešen. Postoji više podela koje se ne podudaraju. Ovde se navodi jedna klasifikacija samo kao primer. Dodatak o ugroženosti pojedinih podvrsta preuzet je prema IUCNu. (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb