OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Zmije- zanimljivosti IV deo

amlramzes | 11 Decembar, 2011 23:33

Za one malo hrabrije koji zele da pridju, sigurno merilo naših (Balkansih)otrovnih zmija je oblik zenice koji je kao u macke (pri dnevnom svetlu), a kod neotrovnih je kao kod coveka.  (Dalje)

Zmije-iskustva

amlramzes | 11 Decembar, 2011 23:08

U planinu nikad ne idi sam, jer ti u slucaju nesrece nema ko pomoci! (Dalje)

Zmije-razno

amlramzes | 11 Decembar, 2011 22:36

 

Zmijski otrov se pravio od seruma predhodno imunizovanih konja. tj.konjima se da zmijski otrov, naravno obradjen i smanjene koncetracije, te se u konjskoj krvi stvaraju specificna antitela koja imaju ulogu vezivanja i neutralisanja zmijskog otrova u krvi zrtve. (Dalje)

Zmije -zanimljivosti III deo

amlramzes | 11 Decembar, 2011 21:42

 

Verovanje da Smuk siše mleko kravama je nastalo zato što su ga često nalazili u  mračnim štalama gde su bile domaće životinje a u koje je ulazila zmija u  potrazi za svojom hranom ,miševima,pacovima .. (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb