OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Svratište III deo

amlramzes | 06 Decembar, 2011 23:59

 

Šta nudi Svratište?

Usluge koje se nude u okviru Svratišta su kreirane u saradnji sa decom, terenskim radnicima, uz konsultacije sa partnerskim organizacijama kao i partnerima iz gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.  (Dalje)

Svratište II deo

amlramzes | 06 Decembar, 2011 23:45

Možemo da pomognemo

Na razne načine možemo da pomognemo da bismo promenili bar jednu stvar- a to je njihova budućnost!

 (Dalje)

Svratište za decu

amlramzes | 06 Decembar, 2011 23:36

 

Ova deca nisu izabrala da žive na ulici.
Tu su ostavljena.
Preživljavaju praznih stomaka, bez ljubavi.
Ne idu u školu i nikada nisu bila kod lekara.
Odrastaju pre nego što postanu deca.
Potrebno je malo dobre volje da se njihov žvot
promeni na bolje.

 (Dalje)

Klimatske promene-Rešenja

amlramzes | 06 Decembar, 2011 22:30

 

Šta mi možemo da učinimo?!

Od kritične važnosti da smanjimo emisije gasova koji pojačavaju efekat staklene bašte.

 (Dalje)

Uticaj klimatskih promena

amlramzes | 06 Decembar, 2011 22:15

Uticaj globalnog zagrevanja očigledan je od ekvatora pa do polova: koralni grebeni su ugroženi povišenim temperaturama mora, šume se povlače na više, hladnije lokacije, polarnim medvedima se usled topljenja polarnog leda smanjuje stanište, glečeri se tope na svakom kontinentu. (Dalje)

Klimatske promene

amlramzes | 06 Decembar, 2011 21:56

Ekstremni događaji poput velikih požara, poplava, erozija zemljišta, oluja i talasa tropskih vrućina privlače pažnju medija i sveopšte javnosti. Statističke analize pokazuju da je nastanak ovih pojava povećan zbog klimatskih promena.

 (Dalje)

Garijal - krokodil

amlramzes | 06 Decembar, 2011 21:36

Garijal (Gavialis gangeticus) ili Indijski Gavijal je jedini preživeli član nekada dobro zastupljene porodice Gavialidae,dugih vitkih njuška ,je kritično ugrožena vrsta po  IUCN.

 (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb