OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Morski Nacionalni Park

amlramzes | 09 Novembar, 2011 18:59

 

Proglasen Najveci Morski Nacionalni Park Na Svetu,

Havajska ostrva, Sjedinjene Drzave

Jun 16, 2006

Predsednik S.A.D. Dzordz Bus predstavio je novo veliko morsko utociste, prosirujuci stroge federalne zakone i na severozapadna Havajska ostrva i tamosnje ugrozene foke, zelene morske kornjace i ostale retke vrste.

 

Najnoviji nacionalni park ce dobiti staro Havajsko ime koje ce odrediti starosedeoci a prostire se 2240km u duzinu i 160km u sirinu Pacifika.
Ova regija je dom za vise od 7 hiljada zivotinjskih vrsta od kojih se bar cetvrtina od cele Planete moze videti samo ovde.
Odluka da se formira 75. nacionalni park momentalno stavlja pod zastitu 224 hiljade kvadratnih kilometara vecinom nenaseljenih ostrva, grebena, kolonija koralnih grebena i podvodnih uzvisenja koje ce stititi federalni i drzavni organi..

Conrad C. Lautenbacher, sef National Oceanic and Atmospheric Administration koja ce sprovesti ovu odluku u delo rekao je da ce novozasticena zona po velicini zaseniti sve ostale.
Ovo je ubedljivo najvece delo zastite okeana u istoriji i predstavlja veoma znacajan korak. Ovo je mesto koje ce odrzati biodiverzitet i mesto gde ce biti zasticena prakticno sva podrucja za odgoj mladih jedinki svih vrsta u Pacifiku. Odavde potice znacajan procenat zivota koji se siri u sredisnji deo Pacifika.

Ovo je tek drugi put da se Dzord Bus poziva na ukaz iz 1906. godine pod nazivom National Antiquities Act [ukaz o nacionalnim starinama] koji predsedniku daje pravo da formira nacionalne spomenike kako bi ocuvao stara nacionalna kulturna dobra i neobicne prirodne lepote. Sam zakon je ovog meseca napunio 100 godina.
Bus je u februaru ove godine po prvi put iskoristio ovaj zakon kada je deo africkog groblja na Menhetnu [u Njujorku] proglasio nacionalnim spomenikom. Ovo podrucje koje zauzima manje od jednog ara oznacava mesto na kome je sahranjeno oko 20 hiljada robova i slobodnih crnaca u 18. veku.

 Oko 211 hiljada kvadratnih kilometara ovog morskog podrucja je i do sada bilo oznaceno kao rezervat koralnog grebena ili kao nacionalni rezervat divljih zivotinja. Proglasenjem za nacionalni spomenik, drzava ce imati veca ovlascenja da stiti ovo podrucje.

Koliki je znacaj za okolinu?

Prosirenjem na 224 hiljade kvkm ucinice ovo podrucje najvecim morskim nacionalnim parkom na svetu, ispred Great Barrier spruda u Australiji.
NOAA ce razviti pravila za upravljanje ovim nacionalnim spomenikom izuzimajuci dva postojeca nacionalna parka unutar ovog podrucja koje ce i dalje nadgledati Fish and Wildlife Service. Proteklog meseca federalni i drzavni zvanicnici su potpisali dogovor o zajednickom ocuvanju ovog nacionalnog dobra.

Predstavnici administracije da je njihova namera da ocuvaju zonski pristup za tradicionalne aktivnosti starosedelaca Havaja i za obrazovne i rekreativne ekspedicije. Rekreativne turisticke aktivnosti koje nisu opasnije od ronjenja i fotografisanja ce takodje biti dozvoljene. Ipak, posebne dozvole ce biti neophodne za sve vrste aktivnosti.

Joshua Reichert koji vodi privatni program zastite okoline i koji je trazio formiranje zasticene zone vec 8 godina kaze da ova regija sadrzi skoro 70 procenata plitkovodnih koralnih grebena u Sjedinjenim Drzavama.
`Kada sve saberete, ovo je ekoloski dragulj svetskog formata. Ovo je svakako veoma vazan korak u zastiti prirode, kako iz nacionalne tako i iz globalne perspektive`

Izvor: Animal Planet
Prevod i priprema: Goran C.

 2011-11-09

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb