OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Vukovi-šta će nam?

amlramzes | 09 Novembar, 2011 21:29

 

Ovo je jedan ironični tekst preuzet sa http://wild-serbia.blogspot.com/2008/09/ta-e-nama-vukovi.html koji govori o bezumnom ubijanju ovih predivnih i veoma važnih stvorenja za eko-sistem svake zemlje upućen onima koji su suludo uvereni da bi nama' bilo bolje da vukova ni nema u Srbiji..a ako nastave s njihovim ubijanjem,ubrzo ih neće ni biti. (autor bloga)!

Da li ste se ikada zapitali sledeće: Šta će nama vukovi? Kolju ovce, jure Crvenkape i senilne babe, plaše i dobru i lošu decu, jadne lovce teraju da po ciči zimi gaze dubok sneg i spašavaju propalog nam seljaka. Pritom, jako su, brate, drski! Sve "velike i napredne" nacije su ga istrebile, a mi mu još ne doakasmo.

Ovaj Balkanski vuk je slika i prilika Balkanskog muškarca, neotesanog, neizbrušenog, divljeg u srcu. Ne samo da su toliko slični, nego kao da ih je jedna majka rodila. I jedan i drugi su privrženi svom čoporu, ljubomorno brane svoju teritoriju. Čak su prinuđeni da imaju samo jednu ženku. Tamo gde nema vuka, pa i muškarci su bolji. Zar ne? Ne kvare se međusobno.

Gotovo svakog dana u nekom od medija naletim na sledeće naslove: "Vukovi poklali ovce", "Vučiji pir u sred dana", "Krvopije napadaju po selima". Ništa to ne valja. Opake su to zveri. Jedu i ovce i srne, kolju i koze i divlje svinje. Pa koliko im je dosta? A onda se u priči nađu i neki što kao vole vukove, pa bi da ih štite!? Ma štitite ih vi u vašem dvorištu! Jadni lovci ostaše praznih zamrzivača. Kakva tragedija. Cele godine su hranili i solili srne i divlje svinje, a sad nemaju mesa ni za 2 kobasice. Velika je to nepravda. Vuk samo dođe, pojuri, uhvati i proždere. A ne plaća ni porez na oružje, niti kupuje municiju, niti plaća članarinu Lovačkom savezu. E sad mi je dosta! Duša me zabolela za 96.000 lovaca, naših zakletih ljubitelja prirode. Vuk im uništio reputaciju i pokvario dobar poslovni ambijent, a pritom im i žene sumnjaju u muškost. Kućama se vraćaju praznih gepeka i obešenih noseva.

Nešto razmišljam, kod nas je poslednjih 20 godina jako popularno neko otcepljenje, neki referendumi, mini ratovi i sl. Što se, bre, ti vukovi jednom ne otcepe od nas, pa nek žive u blagostanju od stranih donacija ovaca i divljači. Nek ostave kukavnog Srbina da uživa u svom problemu.

Zato brate Srbine, udari i kukom i motikom na zlog vuka i odbrani se od svoje najveće nevolje. Ne daj, vispreni Srbine, da se vuk od tebe otcepi pre nego li mu zadaš najveći udarac.

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2011-11-09 

Komentari

odgovor autora bloga

amlramzes | 11/11/2011, 14:03

amlramzes

Evo od sada obecavam da ce svi najvazniji delovi clanaka biti u vecem fontu ,pozdrav od autora bloga

Re: Vukovi-šta će nam?

sanjarenja56 | 10/11/2011, 06:26

Zanimljiv ti je blog, a ovaj tekst ironično poučan. Možeš li samo malo da povećaš font slova? Sitna bela na crnoj pozadini teško se čitaju.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb