OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Apolonov leptir (Retke,ugrožene i zaštićene životinje Srbije)

amlramzes | 02 Novembar, 2011 16:40

Apolonov leptir (Parnassius apollo, Papilio apollo)  je karakterističan za pri-alpske i alpske predele Evrope i Azije na visinama između 1000 i 2800 m. Jedan je od najlepših leptirova, ali istovremeno je i u opasnosti da nestane, jer je vrlo osetljiv na promene. Razmnožava se samo jednom godišnje, tako što jaje zimi "spava zimski sam", a ukoliko gusenica i izađe u jesen neće se razviti do sledećeg proleća. Larva se smesti na samu zemlju ili ispod kamena.

Apolon (Parnassius apollo) je zaštićena vrsta leptira koji je izuzetno ugrožen na evropskom nivou (nalazi se na dodatku II CITES-a), a zaštićen je i propisima Republike Srbije. Leptir obitava na vrlo ograničenim malim prostorima, otvorenim kamenjarima i čistinama sa niskom vegetacijom, brojnost populacija je vrlo mala.

Ovaj prekrasni leptir voli osunčana mesta, zaštićena od jakih i učestalih vetrova. Leti krivudavo i u letu deluje nezgrapno. Nalazimo ga na visinama između 1000 i 2000 m. Na belim ili ponekad žućkastobelim krilima ovog lepotana ističu se četiri crvena, ili retko žuta, kruga koji krase zadnja krila. Ovi krugovi mogu imati belu tačku u sredini,nalikujući planinarskim markacijama kojima se označavaju planinarske staze u velikom delu Evrope  (Knafelčeva markacija).

Markacije u planini kakve danas imamo na našim prostorima datiraju još od 1922.g. Njihov utemeljitelj je slovenski planinar Alojz Knafelc (knafelčeva markacija, poznati crveni krugovi s belom tačkom u sredini).

Mnogi nagađaju da bi inspiracija Alojzu Knafelcu (1859-1937), u kreiranju Knafelčeve markacije, mogao biti Apolonov leptir.

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2011-11-02

 

Komentari

apolonov lesptir

balsa | 26/04/2020, 20:10

ovaj leptir je stvarno zaintegirajuca stvar.ima najlepse sare koje sam ikada video.veoma je ugrozeni voleo bi da ga spasimo.

yanimjlivost leptira

kiki | 06/10/2012, 12:34

treba biti sarn yanimjliv

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb