OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Stepski soko (Retka,ugrožena i zaštićena životinja Srbije)

amlramzes | 02 Novembar, 2011 15:09

Falco cherrug, ili stepski soko u poniranju dostiže brzinu i od 200 milja na čas (322 km/h) zahvaljujući svom aerodimanmičkom obliku tela i savršenom obliku krila. Dužina tela je od 34-50 cm a raspon krila od 80-120 cm. Ženka je i do 30% veća od mužjaka, dostiže telesnu težinu od 910-1450 gr dok je mužjak prosečno između 440-750 gr. Soko je ptica grabljivica koja se hrani manjim pticama, glodarima i manjim sisarima. Polno su zreli obično već kao jednogodišnjaci, ali se uspešno razmnožavaju od treće godine života.

 

Falco cherrug ili stepski soko jedna je od 63 vrste podeljene u deset rodova. Soko naseljava sve krajeve sveta sem Antarktika i afričkih prašuma, a najrazvijenije vrste nalaze se u Južnoj Americi i Africi. Stepski soko podseća na sivog, samo su mu krila drugačija. Ima kratke kandže, pa je prilagođen hvatanju plena na zemlji.

Gnezdo pravi na drvetu, ali kao i ostale ptice iz te vrste, rado zauzima tuđa ili napuštena gnezda. Ne smeta mu da „kuću” sagradi na dalekovodu, kao na primer u blizini „Petrohemije”, odakle jedan stepski soko budno pazi na faunu koja stiže iz pravca Starčeva. On s ovog položaja odlično može da prati i aktivnosti golubova u Rafineriji.
Opšti opis

Stepski soko može se prepoznati po boji gornjeg dela tela, skoro kao kod ženeke vetruške, svetlo teme, slaba zausna pruga zajedno sa neispruganim središnjim repnim perijem, bočno perije je poprskano ne prugasto. Ima tamnije smeđa leđa i izrazito je poprskan sa donje strane, on je upečatljivo velik, u aktivnom letu izgleda uočljivo veći i teži od sivog sokola.

 

Rasprostranjenost i stanište

Stepski soko nastnjuje otvoren prostor, najčešće neke litice ili drveće. Ima ga od istočne Evrope pa preko Azije sve do Mandžurije. On je uglavnom selica, osim u južnim delovima njegovog staništa, zimu provodi u Etiopiji, na Arabijskom poluostrvu, severnom Pakistanu ili u zapadnoj Kini.
Ishrana

Stepski soko lovi tako što svoj plen horizntalno progoni, hrani se uglavnom pticama i glodarima. Najčešće lovi veverice i golubove.
Razmnožavanje

Leže tri do šest jaja, često se gnezdi i na liticama.

Kritično ugrožena gnezdeća populacija.  Svetska populacija 1990. procenjena je na 8500-12000 parova. 2003.godine svetska populacija pada na samo 3600-4400 parova. Sve ptice grabljivice su  zaštićene su zakonom.Glavni uzrok ugroženosti stepskog sokola je krivolov.

Najveća populacija sokola je u Mongoliji, Kini, Kazastanu, Ukrajini ( u Ukrajini 250-280 parova), Mađarskoj ( u Mađarskoj je zabeleženo 140-145 parova s trendom povećanja do +75%). Velika populacija je bila u bivšem SSSR-u, međutim usled raspada i siromaštva ljudi dolazi do ilegalne preprodaje sokolova, tako da je brojnost sokola opala za 90%. Slični problem kao što je u državama bivšg SSSR-a je i u Kini i Mongoliji.


http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna


2011-11-02

Komentari

Dodaj komentar





Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb