OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Šareni tvor (Retke,ugrožene i zaštićene životinje Srbije)

amlramzes | 02 Novembar, 2011 16:06

ŠARENI TVOR (Vormela pergusna)

Veoma retka vrsta sisara cija se duzina tela  kreće od 29-35 cm. Šareni tvor ima kratku njusku i veoma duge, upecatljive usi. Noge su kratke sa dugim i jakim kandzama. Nasuprot repu koji  je dug i sa dugom dlakom na ostalim delovima tela dlaka je kratka. Bele i crne oznake na licu sa belim prugama oko ociju i belim  oznakama oko usta. Na ledjima dlaka je je zuta i jako pegava sa nepravilnim crvenkastim ili braon pegama. Rep je tamno braon sa zuckastim delom u sredisnjem delu (repa). Stomačni deo tela i noge  su tamno braon  boje. Masa zenke varira od 295 do 600 g, dok je muzjak nesto tezi od 320 do 715 gr. Zivotni vek sarenog tvora krece se od 7 - 8 godina.Areal vrste: Sareni tvor je raspostranjen na teritoriji Azije i Evrope. U Srbiji se moze videti u istočnom delu Srbije, na Pešteru, i na Kosovu. Ima ga na Kopaoniku.

Status: Vormela peregusna se nalazi u IUCN Crvenoj knjizi ugrozenih vrsta. Kao ugrozena vrsta je proglasena 1996 god. Misljene je da je do smanjenja populacije sarenog tvora doslo usled unustavanja njegovog stanista (kultivacijom), upotrebom rodenticida i smanjivanja broja dostupnog plena.
Sareni tvor je najaktivniji u toku jutra ili veceri. Njegov vid je slab tako da se oslanjaju na culo mirisa ili njuha.Vode usamljenicki  nacin zivota, na teritoriji koja pokriva povrsinu od oko 0.5-0.6 km² i vrlo su agresivni prilikom susreta sa drugom jedinkom. Ne pušta tečnost neprijatnog mirisa, sem kad se brani, a veoma je brz i spretan. Hrani se najčešće glodarima, ali i malim pticama i voćem.

 

Razmnozavanje: Sareni tvor se pari u toku marta ili pocetkom juna meseca. Bremenitost je duga i i varijabilna i traje od 243 do 327 dana. Mladi dolaze na svet krajem januara i početkom marta mesca. Usled odlozene oplodnje sareni tvor donosi mlade na svet u periodu najpovoljijh uslova kada je plen brojan. Zenka na svet donosi od 4 do 8 mladunaca o kojima se stara sama. Mladunci progledaju nakon 38-40 dana, sisaju do 50-54 dana i napustaju jazbinu sa 61-68 dana.

  http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2011-11-02

Komentari

Pegavi tvor

Miroslav | 06/06/2012, 15:16

Pronađen u okolini Pirota u selu Barje Čiflik.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb