OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Crni daždevnjak (Retke,ugrožene i zaštićene životinje Srbije)

amlramzes | 02 Novembar, 2011 15:51

Crni daždevnjak (Salamandra atra) je vodozemac iz roda daždevnjaka.Kao i ostali daždevnjaci, duguljastog je tela, s četiri kratke noge podjednake dužine i dugačkim repom . Koža mi je sluzava, jednobojna, najčešće crna, iako može biti i sivkasta ili smeđa. Iza glave imaju vidljivo izražene parotidne žlezde . To su nakupine otrovnih žlezda koji ih čine nejestivima.

 

Za razliku od većine drugih vodozemaca ova vrsta je viviparna . To znači, da ženka ne odlaže jaja u vodu gde bi prolazili preobražaj do odrasle životinje, nego na svet donosi jedno do dva potpuno razvijena potomka s razvijenim plućima sposobna za samostalan život na suvom. Životni vek im je najmanje deset godina.

Stanište

Crni daždevnjak ne zahteva vodeno stanište za razvoj, a preferiraju hladna i vlažna planinska staništa. Većinu vremena provodi na skrovitim mestima u šupljinama, procepima i rupama. Živi u mešovitim šumama (na manjim nadmorskim visinama), ali ga nalazimo i iznad granice drveća na otvorenijim staništima, ako ima dovoljno povoljnih skrovišta. Aktivni su noću ali se mogu sresti i danju u seni, naročito kad je oblačno vreme i nakon kiše.

Razmnožavanje

Parenje crnih daždevnjaka se odvija na suvom, ali u uslovima visoke vlažnosti. Pre parenja, mužijak ispušta spermatofor (paketić sperme) na tlo, a zatim obuhvata ženku i polaže je na spermatofor. Mladi u jajima, unutar majke, nastavljaju svoj razvoj do preobražaja. Ženka rađa dva potpuno preobražena mladunca, dugačka 4 do 5 cm. Trudnoća na nižim nadmorskim visinama (650 – 1000 m/nm) traje dve godine, a na višim (1400 – 1700 m/nm) i tri godine.Mladi unutar majke se hrane vlastitim žumancetom zatim neoplođenim jajima, a na kraju posebnom hranom koju izlučuje materica.

 

Prehrana

Odrasli se hrane mekušcima, stonogama,kopnenim račićima i insektima.

Zaštita od predatora

Budući da su otrovni, predator ih uglavnom izbjegavaju. Otrovom stvaraju parotidne žlezde.Imaju četiri reda otrovnih žlezda koje se protežu dužinom tiela. Otrov je neurotoksičan, pa bilo koji pokušaj nekog predatora da ih pojede najčešće završava smrću obe životinje.

Zakonska zaštita

Crni daždevnjak je zaštićen sledećim međunarodnim propisima:

Direktiva o staništima - Annex IV

Bernska konvencija - Appendix II; strogo zaštićena vrsta

Procena rizika od izumiranja prema IUCN kriterijumima - Crveni popis: Globalno – Smanjeni rizik (lc).

crni daždevnjak - Salamandra atra

Razred: Amphibia
Red: Caudata
Porodica: Salamandridae

RASPROSTRANJENOST:
Svet: živi samo u Alpima i Dinaridima

Evropa: Albanija, Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Nemačka, Austrija, Slovenija, Italija, Švajcarska, Francuska.

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2011-11-02

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb