OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Zmije- zanimljivosti II deo

amlramzes | 10 Decembar, 2011 22:50

Dali ste znali da 70 posto svih ugriza  kod naših otrovnica bude do visine gležnja i ispod

Naravno ako dobro zaštitimo noge  nekim  ‘gležnjačama’ , čizmama ,procenat  ugriza  smanjili smo čak za neverovatnih 70 % koliko  blizu ili daleko mogu biti a to je otprilike pola njene dužine i dodamo siguronosnih 20-tak cm.

Za njene neprijatelje,orlove,jastrebove,mungose pa čak i morske galebove samo delić trenutka nepažnje bi je koštao glave.

Što se tiče ostalih ugriza u šaku,prste ruke to se može sprečiti u dobroj meri pojačanom pažnjom kada  uzimamo nešto iz trave,beremo šumske plodove ,penjemo se preko kamenih zidova.....
Ostaje nam ipak mali procenat  onih najtežih ugriza kada se zmije penju po granji i stablima u jesen a tada mogu ugristi čoveka za vrat ili glavu ili neku veliku krvnu žilu.

Ta situacija je nešto najgore  kod ugriza otrovnice i zahteva  hitnost u obradi i hitan transport i  po mogućnosti odmah bolničku obradu.Tada netreba imati dilemu ,dati protivotrov  ili ne ako ga imamo,jer smrt kod tih ugriza može  nastupiti jako brzo uprkos proceni da je  ambulanta ili bolnica blizu..Tada svakako ugriženi radi mesta ujeda i nema šanse pa ga samo serum može spasiti ili odmah ubiti ili će ga svako ubiti otrov za kratko vreme.

Lako je napisati,ugriženi se nesme kretati jer kretanjem ubrzava  krvotok i rad srca .Znači treba mu pomoći na licu mesta i treba ga onda transportovati,čitaj nositi.Ništa lakše , 4 čoveka mogu nositi jednog.Ali na brdovitom i nepristupačnom terenu,to nije tako jednostavno.
A šta ako nema četvoro nego jedan ili je ugriženi sam dva sata od ceste.?

Najbolje se držati  na daljini od zmije, onoliko koliko je zmija duga.Ako je zmija od metra ,budite i vi  toliko udaljeni od nje i nema problema.
Brza je  kada ste joj u dometu,to je delić sekunde  i nećete moći reagovati kada se naglo opruži ali kada ste izvan dometa neće nikada krenuti na vas ,već od vas.

Znači ne plaši je zvučni efekt udarca već vibracije koje udarac proizvede a ona prima vibracije preko podloge.
Uprkos onim velikim i zlim očima  ,nema dobar vid .

Jezik joj ne služi za siktanje ,on je dug i račvast i veoma je važan za zmiju kao  organ čula dodira i čula mirisa.Siktanje  i puhanje proizvodi kontrolisanim  istiskivanjem vazduha kroz grkljan,može siktati a može puhati.Prevedeno na naš jezik znači:
Skloni mi se jer nisam dobre volje,ako se nećeš ti skloniti ,pusti me da se ja sklonim.

www.lorist.co.rs

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb