OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Zmije-protiv otrov

amlramzes | 10 Decembar, 2011 22:25

 

Ukoliko idete u krajeve u kojima ima  otrovnih zmija uvek mislite da se nezgoda može desiti baš Vama ili nekom iz vaše grupe. Treba poneti pribor za prvu pomoć i bar jednu bočicu seruma, koju cete držati u malom termosu sa ledom.

Ukoliko vidite zmiju na terenu, bez obzira da li je prepoznajete ili ne najbolje je da je zaobiđete. Ubijanjem nećete ništa dobiti a i pod zaštitom su zakona. Otrovnice su i jestive ali ne želim nikome da dođe u situaciju da mora da ih lovi i jede.
Ostavite ih na miru ili napravite sliku  fotoaparatom sa bezbedne udaljenosti i imaćete lepu uspomenu iz tog susreta. Moram da napomenem da ni jedna zmija ne može podići viče od polovine svog tela, a najšeće je to jedna trećina tako da je bezbedna udaljenost već oko 1m.

 

Jedni preporučuju  protiv otrov odmah na licu mesta a drugi se toga užasavaju jer navodno nestručno davanje  i  burna alergiska reakcija nekih organizama  mogu ubiti čoveka za nekoliko minuta dok bi otrovu trebalo puno više vremena.Verovatno u bolnici imaju  rešenje ako dođe do neke takve alergiske reakcije organizma dok u prirodi tada ne bi bilo spasa.Ne događa se često ali se izgleda ipak događa,odatle oprez lekara sa serumom.

Postoje i pumpice na vakum koje se jednostavno postave na   ranicu i pomoću vakuma izvuku deo otrova iz rane.Neke su po očevidcima jake da čak povuku i par centimetara tkiva u vakum,pa bi stoga trebalo biti delotvorne.
  

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

www.lorist.co.rs

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb