OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Zmije- zanimljivosti

amlramzes | 10 Decembar, 2011 22:42

 

Sama mesta gde možemo naći zmije su najčešće zidovi, ili stene koje su okrenute ka suncu, Onda krajem avgusta i početkom septembra počinju da se penju po drveću i granama od kupine i raznoraznog trnja. Najveću pažnju treba obratiti upravo prilikom preskakanja i penjanja po kamenim zidovima, onda branja kupine, drenjine i tako tog voća koje se javlja bas u tom periodu avg-sept.
Ugriz zmije koja nije otrovna takođe može biti opasan, jer sama unutrašnjost usta sadrži neke bakterije.

Ovako ima predrasuda da je svaki ugriz  otrovnice  otrovan,ponekad to bude suv ugriz,odnosno zmija ne ispusti  otrov,samo ugrize.Navodno je čak 20  %  takvih ugriza ali uvek postoji mogućnost infekcije  rane pa je čak i  takav ugriz potrebno  lekarski pregledati.Kako ćemo znati da li je suv,-pa jednostavno  reakcija na ugriz otrovnice nastupa vrlo brzo već za nekoliko minuta  a najviše do 15.Ako nema bola,oticanja i ostalih simptona  u tom periodu zmija je samo upozorila ali nije htela trošiti dragoceni otrov na nešto što nemože pojesti. 

Otrov može brzo trošiti ali ga nemože obnavljati tako brzo pa verovatno ponekad štedi jer nemože priuštiti taj luksuz da ostane neko vrieme bez otrova.Pri ujedu ne ubrizgava istu količinu otrova ,ponekad to bude manja a ponekad veća količina pa ni to nije nebitno za ugriženog .Koliko je primio otrova,jako je važno,gde je ugrižen,da li je čovek zdrav,mlad ,snažan ili je  oslabljenog organizma .Sve to pa i dosta drugih okolnosti  utiče kakve će posledice imati ugriženi,koliko teške simptone će imati.

Česta glupost koju rade ugriženi ja da zmiju pokušavaju ubiti pa tako zarade još poneki ugriz i višestruke količine otrova što ih dovodi u puno nepovoljniji položaj  nego da su ostali na jednom ugrizu.

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

www.lorist.co.rs

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb