OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Zmije-šta sve mogu?

amlramzes | 10 Decembar, 2011 22:59

 

Neke zmije dave svoj plen pa gutaju,neka ga otruju pa kada ugine  ga traže i gutaju a jedino belouška guta živi plen,ribice,žabe i sl.
Mogu odvojiti vilice i imaju rastezljivo telo i želudac  i istina je da  mogu progutati i životinje  teže i veće od sebe.Ponekad preteruju sa plenom ali one nisu medved ili vuk da  komadaju i jedu koliko im treba.Sve što ubiju pokušaće progutati bez obzira na veličinu  i što je najgore uspevaju.Ali  tada dok probavljaju spore su i lenje  a neke skoro nepokretne kada preteraju.Tada su lak plen drugih životinja.
Za poređenje bi to bilo isto kao kada bi čovek od 100 kg pojeo nešto sirovo i  u komadu od čak 120 kg.Verovali ili ne,istina,zmije to mogu.
Onda se ne trebate čuditi da sa jednim obilnim obrokom može živeti jako dugo i više od 6 meseci ,naravno kada bi bila prisiljena.Što se tiče izbacivanja otrova  na daljinu od par metara to mogu samo neke vrste kobri i gađaju uvek oči žrtve. Kada pogode čoveka ,mora odmah i dobro isprati otrov vodom što naravno ako se radi o Africi i nije uvek jednostavno.Naročito je komplikovano u Sahari. Nemogu tako ubiti ali znaju oslepeti trajno čoveka ili životinju.

Rađaju se i iz jaja ali se kote i žive.Odmah imaju dovoljno otrova ,odnosno rode se već sa otrovom.
Neke tvrdnje da zmija neće preći preko sumpora,nisu tačne ,lično sam video tragove zmije kroz sumpor pa jednom i video kako je prešla.
Iako vole živeti blizu vode ,ne vole vodu ali će i plivati ako moraju.Ako je poprskate i pogodite sa samo nekoliko kapi vode odmah će pobeći.(sem vodenih zmija)

Neke vrste  poseduju i specijalne uređaje smeštene u rupici na nosu. Ti uređaji  su termoreceptori,nešto poput termo kamera  i zmija ih koristi da u mraku pronađe toplokrvne životinje kojima se hrane ,npr  miševe. Ova mogućnost svrstava je  među retke životinjske vrste kojima je priroda dala takvu fantastičnu  mogućnost da otkriju  svaku životinju koja je toplija od okoline i podloge .Čak detektuje razliku  u temperaturi znatno manje od 1 C.
To je  fantastično ne samo da detektuje da ima neka životinja već i zna koja a to znači da  ima neku termosliku veličine i oblika te životinje pa tako znaju šta tačno love.

  

Uprkos jakom otrovu ,smrtnost od  otrovnica je iznenađujuće mala i retka i obično se to radi o onim ugrizima u glavu ili vrat ili neku veću krvnu žilu i češća je kod osoba sa nekim hroničnim bolestima,slabijim i starijim  organizmima i kod osoba koje su radi udaljenosti prekasno primile pomoć.

Zmija neće nikada  ugristi čoveka  neizazvana,povući će se kada joj god pružimo šansu,napašće ponekad ako niste čuli njeno upozorenje siktanjem ili puhanjem i  kada ste preblizu i iznenadili ste je.Tada se oseti napadnuta i ugrožena a kako da se odbrani nego onako kako može,ugrizom.

Sve to navedeno a  naročito one neke  već nabrojene mogućnosti, da može ubiti svaku životinju i 1000 puta težu od sebe,da može u komadu pojesti višestruko veći plen nego što je sama zmija,da neke vrste imaju noćnu sliku plena  baziranu na toplotnom detektoru,da su spretne na zemlji,pod zemljom a ako moraju plivati,odlični su plivači.
Sve to svrstava je u veoma posebne životinje pa mogu reći i još nedovoljno istražene.
Da se razumemo ,ako pročitate samo ovo o zmijama što sam naveo  morate priznati da su to posebne životinje koje zaslužuju živeti kao i sva druga bića na zemlji.Ne moramo ih voleti ali možemo ih ceniti bar kao jednu interesantnu vrstu sa puno mogućnosti o kojima i čovek može samo sanjati.I  naravno možemo ih se slobodno bojati jer budite sigurni i one se još više boje nas.Nemojmo nepotrebno ubijati zmije bez obzira da li su otrovnice ili neotrovne.
Ako ih i posle ovog  ,mrzite još više ,nemojte ih bar ubijati,nevoleti ih nije razlog za ubiti.Ako ih nevolite ,zaobiđite ih umesto što ćete ih pokušati ubiti.

www.lorist.co.rs

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb