OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Zmijski Otrov

amlramzes | 10 Decembar, 2011 21:19

Otrov poskoka je(kod nas)najopasniji i najjači,ubrizgava najveću količinu i ima najduže otrovne zube od čak 1 cm pa otrov odmah ubrizga duboko u tkivo.Ugriz poskoka  ako se ne leči na vreme  ,može biti često smrtonosan ili sa nekim posledicama za celi život.Šarka ima  slabiji otrov ,potrebna je lekarska pomoć ali retko su smrtne posledice .Naravno hronični bolesnici i slabiji organizmi mogu smrtno stradati i od slabijih otrova i manjih količina.

Otrov Poskoka (vipera amodytes)i Šarke (ridjovke- vipera berus) su u suštini isti i pripadaju grupi hemolizina i neurotoksina tj. napadaju krvne sudove, krvne ćelije i nervni sistem. U principu, otrov svih VIPERIDA (fam. viperidae) je vrlo sličan i serum je uvek isti, pa čak i za mnogo jače vrste kao što su (Vipera lebetina) koja nastanjuje delove Turske i Gabon vipera kojoj samo ime kaže odakle je i koja je na listi otrovnica negde oko 6-tog mesta po broju smrtnih slučajeva. Naime, debela je i slabo pokretna sa odličnom mimikrijom a znate šta to znači kad ne bezi nego leži.

O zmijama je pisano često, sa različitih aspekata, ali jedna je konstatacija sigurna, one imaju svoje mesto u prirodi koje ničim ne treba da bude ugroženo.

Otrov svih viperida je hemotkosičan, što znači da uništava krvne ćelije, a takođe poseduje i neurotoksičnu komponentu i lipoproteinske enzime koji uništavaju ćelijske membrane, kao i supstance koje ometaju rad srčanog mišića.

Zmijski otrov se sastoji od enzima, raznih materija sa citotoksicnim efektom, koji deluju toksicno na celije i unistavaju ih, neurotoksini koji deluju na nivou CNS-A i koagulansi koji deluju na nivou krvi i zgrusavaju je, tako da ne dolazi do krvarenja u mozgu, vec obrnuto.

Sada malo o enzimima u zmijskom otrovu :

    * fosfodiesteraze ometaju kardiovaskularni sistem, deluju na srce, smanjuju krvni pritisak.

    * fosfolipaza A2 uzrokuje hemolizu eritrocita, ulazi kroz membranu eritrocita i izaziva nekrozu misica, top je lokalni efekt na mestu ulaska toksina.

    * zmijski otrov inhibira holinesterazepa se gubi kontrola misica, moze doci i do zastoja na nivou respiratornog sistema, tj blokadom te grupe misica i dolazi do zastoja disanja.

    * hijaluronidaze povecavaju propustljivost tkiva pa je povecana stopa ulazka enzima u tkiva, na taj nacin u Cns-u zmijski otrov blokira receptore pa dolazi do poremecaja na nivou CNS-a.
  
    * zmijski otrov zadrzi i ATPeaze koje se koriste za unistavanje ATP-a i blokiraju i onemogucuju iskoriscavanje energije u organizmu i misicima, pa se oseca slabost i bol u misicima..

www.lorist.co.rs

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb