OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Svratište za decu

amlramzes | 06 Decembar, 2011 23:36

 

Ova deca nisu izabrala da žive na ulici.
Tu su ostavljena.
Preživljavaju praznih stomaka, bez ljubavi.
Ne idu u školu i nikada nisu bila kod lekara.
Odrastaju pre nego što postanu deca.
Potrebno je malo dobre volje da se njihov žvot
promeni na bolje.


Deca ulice su... nasmejana, vredna, lojalna, komunikativna, duhovita, uplašena, zainteresovana, stidljiva, odana, zabrinuta...
 

Deca bez doma, deca sa burnom i nepromenjivom prošlošću. Svi smo ih često viđali ali mnogo ređe smo mislili o njihovim životnim pričama. Ostavljeni su od svojih najbližih, koji možda nisu više živi, ili nisu mogli a verovatnije nisu želeli o njima da brinu. Na ulici, leti i zimi spavaju po haustorima, klupama, kartonskim kutijama, šahtama, parkovima gde ih viđemo svakog dana. Bore se za život, preživljavaju brišući stakla naših automobila, prošnjom, čuvajući prkinge ili prodajom stvari koje smo mi sami odbacili. Opstaju jer veruju da može i bolje. A verujemo i mi!

U Beogradu ih jako puno i taj broj raste iz dana u dan jer dolaze sa područja cele Srbije u nadi da će pronaći bolji život i mesto koje je njihovo, kada požele, kada su gladni, kada su bolesni, kada im treba razgovor i priča, podrška i osmeh.

Taj broj raste jer Terenski radnici Centra za integraciju mladih svakodnevno identifikuju novu decu koja su uključena u život i/ili rad na ulici.
Jedna od najčešćih definicija koja se pominje je da je dete ulice bilo koji dečak ili devojčica do 18 godina starosti za koga je ulica postala dom i/ili izvor prihoda i koja nisu adekvatno zaštićena ili supervizirana od strane odrasle zrele osobe.
Često se i navode tri kategorije:
Deca sa ulice - nemaju drugi dom nego što je ulica.Takva deca veliki deo dana provode na ulici a noći provode u napuštenim kućama, šahtovima, barakama, parkovima itd.
Deca na ulici - veliki deo dana provodi na ulici a noću se vraća svojoj porodici.


Deca koja žive na ulici sa svojom porodicom - žive sa porodicom po parkovima, ulicama, raskrsnicama. Na taj način oni provode vreme na ulici radeći zajedno sa njima i često menjajući mesto spavanja.
Pored ove tri kategorije možemo dodati još jednu deca iz/u institucija - deca koja koja dolaze iz situacije beskućništva i u riziku su da zadobiju ovaj status ponovo, deca koja borave u institucijama a opet veći deo dana provode na ulici sa vršnjacima ponekad i radeći. Ova deca znaju da budu odsutna iz neke institucije i po nekoliko nedelja.

Šta je deci potrebno?

Kao što već sigurno znate, a više puta pominjano u Svratište za decu ulice svakodnevno dolazi veliki broj dece, dece kojima treba pomoći na neki način. Deca koja dolaze, obično su uskraćena za sve one stvari za koje su mnogi od nas imali tokom svog detinjstva. Ovim putem želimo da vam se obratimo pa ukoliko budete u mogućnosti vi nama i pomognete. Naime našoj dragoj deci su potrebne neke od stvari kako bi njihove dnevne aktivnosti bile organizovane na još bolji način te vas molimo da ukoliko možete neke od nabrojanih stvari poklonite Svratištu.

    Čarape za muškarce i devojčice uzrasta od 7 do 18 godina

    Donji veš za dečaka i devojčice uzrasta od 7 do 18 godina

    Odeća za dečake uzrasta od 7 do 18 godina

    Sve vrste slatkih proizvoda sa važećim rokom trajanja

    Igrice za sony play station 2

Hvala vam što brinete!

http://www.cim.org.rs

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2011-12-06 

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb