OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Svratište II deo

amlramzes | 06 Decembar, 2011 23:45

Možemo da pomognemo

Na razne načine možemo da pomognemo da bismo promenili bar jednu stvar- a to je njihova budućnost!

- Korisnici MTS mreže slanjem poruke na broj 1019 potpomažu rad i funkcionisanje Svratišta donacijom od 25 dinara .

- Uplatom dinarskih novčanih sredstava na namenski podračun Centra za integraciju mladih kod Komercijalne banke na broj 205-127261-97 sa naznakom za Svratište. Sva sredstva sa ovog računa se koriste za tekuće potrebe u programu, za one stavke koje nisu prethodno pokrivene od strane drugih donatora.

- Za uplate iz inostranstva molimo Vas da nas kontaktirate na email milica@cim.org.rs kako bismo Vam objasnili proceduru uplate novca i potpisivanja ugovora sa Centrom za integraciju mladih.

Namena sredstava koje budete uplatili, ukoliko drugačije ne zahtevate biće potrošene na mesečnom nivou prema odluci koordinacionog tima za potrebe Svratišta. Za sve informacije dodatne stojimo Vam na raspolaganju.

- Volontiranjem u neposrednom radu sa decom u Svratištu ili volontiranjem sa timom Centra za integraciju mladih na konkretnim aktivnostima/ događajima.

- Doniranjem očuvane polovne garderobe i obuće za decu i adolescente oba pola uzrasta do 18 godina. Garderoba je potrebno da bude čista (nije potrebno hemijsko čišćenje) i sezonska.

- Garderobu, voće ili slatkiše možete doneti svakog radnog dana i vikendom u periodu od 8 do 22h u prostor Svratišta.

-Kada ih vidite na ulici, dajte im bombonu, kada krenu da brišu stakla na vašim automobilima ne palite brisače da ih oterate, pitajte ih kako su, ponudite im jabuku umesto novca, lepo im objasnite sa osmehom ako niste zainteresovani.

- Takođe, ukoliko imate neke ideje ili pitanja koja se tiču rada Svratišta, možete nam pisati na markо@cim.org.rs.

Hvala!

Tim Centra za integraciju mladih

Potrebni hrana, odeća i hemija 

U Svratište svakodnevno dolazi veliki broj dece koja žele da imaju srećnije detinjstvo.

Osnovni cilj postojanja Svratišta jeste da doprinese socijalnoj integraciji dece. Ovde se utiče na otklanjanje ili umanjenje štete koju deci donosi život na ulici.

Deca koja žive i rade na ulici uvek su dobrodošla u Svratišteu kome su bezbedna i gde žele da im približe školu i stvore radne navike da bi bila motivisana da se uključe u sistem obrazovanja, bez koga im nema boljitka. U Svratište dolaze deca koja su željna mnogo čega, što im je uskraćeno u porodici zbog siromaštva.

Svratištu je potrebno pomoći jer u njega svakodnevno dolazi mnogo dece kojima su potrebni pomoć i razumevanje, a uskraćena su za sve one stvari koje su mnogi od nas imali u detinjstvu, jer žive u siromaštvu.

Među najvažnije stvari koje su neophodne spadaju: čarape za dečake i devojčice uzrasta od sedam do osamnaest godina, donji veš za isti uzrast. Sezonska odeća je uvek dobrodošla, jer ova deca često nemaju ni šta da obuku kada se okupaju i treba da se presvuku u čisto.

Što se tiče ostalih stvari potrebnih Svratištu izdvajaju se peškiri, balzam za kosu koji u mnogim slučajevima omogućava da se devojčice očešljaju., a od namirnica na prvom mestu su slatkiši, koje deca obožavaju. Jako je važno da su sa važećim rokom upotrebe (ne uoči isteka). Neophodno im je i voće, koje uvek nedostaje a deca žuduju za njim.

Koristilo bi i da u Svratište stignu osvežavajući napici u malim flašicama koje bi deca mogli da ponesu sa sobom kada krenu na izlete, jer se u Centru za integraciju mladih (CIM), pod čijim okriljem i radi Svratište, trude da im organizuju izlete i sportske aktivnosti.

Ako se govori o organizovanijim vidovima podrške (kompanije, organizacije...) CIM teži da razvije strateška partnerstva jer, kako je podrška deci u Svratištu konstantna, tako je potrebno da i podrška ovom programu bude na duži vremenski period.

Ovo može da podrazumeva periodične donacije potrebnih proizvoda, od hrane do hemije, ali i finansiranje stručnog rada sa decom u Programu. Za ovo poslednje je po pravilu najteže naći sredstva jer kompanije često žele da poklone školski pribor ili sredstva za higijenu, ali ne razumeju da je potreban veliki trud osoblja koje radi da omogući deci da pohađaju školu (od sređivanja dokumentacije, preko motivacije do asistencije pri domaćim zadacima) ili da ih nauče održavanju lične higijene.

Dobro bi došle i igrice za soni plej stejšn dva koji im služi da se razonode, dokumentarni i crtani filmovi sa edukativnim karakterom, kako bi usvojila znanja i informacije koji im drugačije nisu dostupni. Žele da imaju kompjuter.

Postoji i potreba za većim prihvatnim kapacitetima, jer imaju samo stotinak kvadrata na raspolaganju što je malo za veliki obuhvat dece. Problem je i infrastruktura prostora koja ne može da podržava korišćenje više električnih uređaja jer su instalacije stare...

http://www.cim.org.rs

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2011-12-06 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb