OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Garijal - krokodil

amlramzes | 06 Decembar, 2011 21:36

Garijal (Gavialis gangeticus) ili Indijski Gavijal je jedini preživeli član nekada dobro zastupljene porodice Gavialidae,dugih vitkih njuška ,je kritično ugrožena vrsta po  IUCN.

Garijal je jedan od tri krokodila koji žive u Indiji,osim dzeparoš-krokodila i morskog krokodila.Jedan je od najdužih danas živih vrsta krokodila.

Prosečna veličina zrelih Garijala je 3.5m do 4.5m najviše 6.25m dužine i do 181kg težine.

U dubokoj vodi bočno spljošteni rep mu daje izuzetne manevarske sposobnosti.Međutim na kopnu mogu samo da se na stomaku vuku ka napred.Uska njuška postaje srazmerno kraća i deblja što je životinja starija.Jedina razlika u polu je kruškasti deo na njušci samo (zrelih mužijaka).Taj deo su Indijci nazvali „Ghara“-lonac.On služi i za udvaranje ženkama.

Noge Garijala nisu dovoljno jake da bi podigle telo od zemlje pri hodu na kopnu,sem možda u nekim hitnim situacijama na par metara.Ali je u vodi najokretniji krokodil na svetu.Vilica je popunjena mnogim kao žilet oštrim zubima  27-29 gore i 25-26 dole.

Dorzalni štit je formiran od četiri uzdužne serije jedne uz drugu.Odrasli Garijali su tamne boje masline a mladi blede maslinaste boje.Populacija Garijala je nekada cvetala veliki rečnim sistemima Indijskog potkontinenta,koji obuhvata reke njegovog severnog dela od Inda u Pakistanu preko plavnih ravnica Ganga i Iravadija u Mijanmaru.Danas žive samo na 2% nekadašnjeg staništa.Izumrli su u Pakistanu s reke Ind, i Bramaputre u Butanu i Bangladešu,kao i sa reke Iravandi u Mijanmaru.Bilo je nekih manjih projekata da se vrsta rehabilituje u Nepalu u nacionalnom parku Čitvan.

Da bi opstali potrebne su im duboke reke s dosta ribe i otvoren pesak za gnežđenje.

Dok su mladi jedu inskete,larve i male žabe a kad odrastu skoro isključivo ribe,mada su neki pojedinci primećeni da skupljaju i mrtve životinje.Duga njuška nestvara veliki otpor vodi i dobra je za lov na ribe kao i iglasti zubi za držanje riba koje su uvek klizave.

Pare se od Novembra do Januara i polažu najviše 50 jaja.

Prema IUCN došlo je do pada populacije za 96-98% u tri generacije od 1946.kada su sa 10.000 pali na samo 235 jedinki u 2006.-Uzrok je preterani lov za trofeje,otimanje jaja za ishranu,ubijanje za domaću' medicinu i ubijanje od strane ribolovaca kojima su konkurencija.

Upadaju u mreže čak i u zaštićenim područjima,takođe Garijali gube svoja staništa izgradnjom brana,kanala za navodnjavanje,nasipa,kopanjem peska,zbog priobalne poljoprivrede itd.

Od 2007. vrsta je navedena kao kritično ugrožena i na crvenoj je listi IUCN ugroženih vrsta i zaštićena od strane CITES/a.

Sada se pomoć vrši stvaranjem zaštićenih područija,puštanjem mladih jedinki iz zarobljništva ali sve to je do sada dalo malo uspeha.

en.wikipedia.org

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2011-12-06 

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb