OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Svratište III deo

amlramzes | 06 Decembar, 2011 23:59

 

Šta nudi Svratište?

Usluge koje se nude u okviru Svratišta su kreirane u saradnji sa decom, terenskim radnicima, uz konsultacije sa partnerskim organizacijama kao i partnerima iz gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Svratište više ne opisujemo kao program smanjenja štete jer je opseg usluga, informacija i benefita koje korisnici dobijaju mnogo veći od početne zamisli.

Danas je Svratište “bezbedno“ mesto gde deca mogu da:

    odmore i provedu struktuisano vreme – pod nadzorom vaspitača, 24 sata u Svratištu postoji odgovorna odrasla osoba koja vodi računa da korisnici budu „zbrinuti“. Kroz aktivnosti kao što su kreativne radionice, edukativne radionice, psihodramska radionica deca maksimalno koriste svoj boravak u Svratištu.

    jedu- korisniku je na raspolaganju doručak, ručak, večera i užina, u unapred predviđenom terminu (ovo ne isključuje pružanje obroka korisnicima tokom noći, ili van termina obroka, ukoliko je to hitna intervencija) Vaspitači su zaduženi za sprovođenje ove aktivnosti, oni asistiraju deci pri obrocima, vrše obuku za korišćenje pribora i prate decu tokom raspremanja prostorije nakon obroka.

    okupaju/održavaju ličnu higijenu - redovno pranje ruku, kupanje.

    dobiju zdravstvenu negu -  za praćenje zdravstvenog stanja i upućivanje korisnika u nadležne domove zdravlja i (se realizuje u svratištu svakodnevno, i prema potrebi na terenskom radu. Ova aktivnost se implementira u saradnji sa centrom za socijalni rad, i/ili staraocima deteta. Medicinska sestra je zadužena za sprovođenje ove aktivnosti. Preporuku za intervenciju može dobiti od vaspitača ili ostalih članica stručnog tima. Za intervencije izvan prostorija Svratišta zaduženi su terenski radnici koji kao pratioci dece odlaze u zdravstvene institucije.

    prenoće - u situacijama koje su propisane pravilnicima (kada je dete posebno ugroženo, bolesno, kada je njena/njegova percepcija da mu nije na ulici sigurno, kada sutra ujutru treba da se vodi kod doktora). Osoba koja izvrši prijem, odlučuje zajedno sa detetom o prenoćištu, prevashodno socijalna radnica, a van njenog radnog vremena, sprovode vaspitači, tokom celog trajanja projekta (kreativne radionice, edukativne radionice, psihodramska radionica...).

    dobijaju informaciju o uslugama u zajednici, i bivaju motivisani od strane vaspitača i svih radnika stručnog tima za njihovo korišćenje.

    bivaju edukovani i dobijaju podršku u sticanju osnovnih životnih veština- program Svratišta je koncipiran tako da u svakoj aktivnosti korisnik participira, a samo Svratište odgovara realnim socijalnim situacijama te korisnik usvaja neophodne praktične, životne veštine, koje će mu kasnije biti potrebne za samostalni život. Ove aktivnosti sprovode vaspitači, na preporuku medicinske sestre, psihologa i socijalne radnice radi se na specifičnim veštinama potrebnih svakom detetu i determinisane su individualno u odnosu na detetov status i iskazanu potrebu. Aktivnosti se sprovode kontinuirano i beleže u listu praćenja.

Adresa Svratišta je Krfska 7a, opština Zvezdara. Beli montažni objekat sa crvenom ogradom iza zgrade Centra za socijalni rad odeljenja Zvezdara. Radno vreme je 24/7, svaki radni dan, vikendom i praznicima.

Toplina i sigurnost

 

List „Politika“ pokrenuo je humanitarnu akciju pomoći Svratištu u želji da ova institucija obuhvati što veći broj dece.

 

Kada dete dođe u Svratište, gde je uvek dobrodošlo, prilikom prijema dobije informacije o svemu što mu ovde sleduje, ali i o pravilima ponašanja. Uzimaju se osnovni podaci, kako bi dete bilo u evidenciji Svratišta. Prilikom svakog prijema posebno se vodi računa o tome da li korisnik predstavlja opasnost po sebe, druge i zaposlene. Važno je napomenuti da je dolazak u Svratište zasnovan na dobrovoljnosti.

Uvažava se dečja ličnost, njegove potrebe i interesovanja, što je doprinelo izgradnji međusobnog poverenja korisnika Svratišta i zaposlenih.

Usluge koje se nude u Svratištu kreirane su u saradnji s decom i terenskim radnicima, uz konsultacije s partnerskim organizacijama kao i partnerima iz Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Danas je Svratište mesto na kome deca mogu da se odmore i provedu prijatne sate pod nadzorom vaspitača, a kroz aktivnosti kao što su kreativne i edukativne radionice provode vreme na koristan način.

Deca ovde redovno dobijaju obroke: doručak, ručak, večeru i užine, a termini za obede unapred su određeni i ne menjaju se (osim kada je reč o nekom od hitnih slučajeva) i deca ih znaju. Treba reći da vaspitači asistiraju kod uzimanja hrane, jer ima i dece koja ne znaju da koriste pribor za jelo, a ovde to vrlo brzo nauče. Ovde steknu i naviku da operu ruke pre svakog obroka i raspremaju prostorije posle obroka.

U Svratištu uvek ima tople vode tako da deca u svakom trenutku mogu da se okupaju, presvuku u čisto i da budu negovana uprkos činjenice da im je najčešće ulica – dom. Njihovo detinjstvo nije bilo ni najmanje ružičasto pre dolaska u Svratište. Ono je bilo puno siromaštva i predrasuda, posebno ako je reč o romskoj deci, a rane iz detinjstva, nažalost, veoma teško zarastaju. Zato se svi zaposleni u Svratištu trude da deca koja ovde dođu osete da ima ko da misli na njih.

U Svratištu je tim koji zajedno s detetom ili mladom osobom nalazi najbolje načine da se sve ono bolno prevaziđe i shvati da život ima i vedriju stranu od one na koju su svikli.

Uče se odgovornosti prema sebi i prema drugima. Usvajaju radne navike i uz podršku nastavljaju da pohađaju školu. I, ono što je možda i najvažnije a najmanje moguće izmeriti, postaju aktivni učesnici odnosa sa odraslim osobama koji je negujući i koji za cilj ima njihov najbolji interes.

 

http://www.cim.org.rs

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna 

2011-12-07 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb