OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Molika(ugrožena vrsta Srbije pod zaštitom I stepena)

amlramzes | 06 Novembar, 2011 15:38

 

Molika (Pinus peuce) je zimzeleno drvo visoko 40-50m koje može da doživi starost 200-300 godina, što uopšte nije retkost među četinarima pogotovo kada se radi o familiji borova (Pinaceae). Ostatak je flore čak iz tercijara (relikt) i endemit centralnog dela Balkana. Četine su sivozelene, nežne i grupisani su po pet u jednom rukavcu.

Rod Pinus je naziv dobio prema smoli koju sadrži (lat. pix = smola), a naziv vrste (grč. peuce) znači smrča. 

                                                                                                                                  

 

Ime roda dolazi od Pinus – bor Nemački naučnik Grisebah Heinrich Rudolf August (1814 – 1879) dao je veliki doprinos u izučavanju flore Balkana, opisao je izmedju ostalih i ovu biljku.

Drvo molike je sa valjkasto zaobljenom krošnjom visine oko 30 – 40m.

Kora je u početku glatka sivozelena, kasnije postaje sivkasta i puca.                                   

Četine su sivozelene, po 5 u jednom rukavcu, dužine 8 – 10cm.                                                

Biljka je jednodoma, sa jednopolnim cvetovima. Muški cvetovi su žutocrveni po 10 – 13 u grupi.

Ženski zelenosmedji postavljeni na kratkoj dršci.                                     

Šišarka je duguljasta sa zaobljenim ljuskama i dosta krupna od 10 – 15cm. i visi na kratkoj dršci. Sazrevaju druge godine.

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

 2011-11-06
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb