OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Stepski božur (ugrožena vrsta Srbije pod zaštitom I stepena)

amlramzes | 06 Novembar, 2011 16:05

 

Stepski božur

 

Stepski božur (Paeonia tenuifolia) je biljka prelepih, upadljivo crvenih cvetova koji su ukras ne samo ove biljke već i suvih, peskovitih staništa Deliblatske peščare. Istovremeno su i razlog ugrožavanja njenog opstanka. Lekovitost ove biljke poznata je od davnina tako da i njeno ime odatle vodi poreklo. Po Homeru lekar bogova zvao se Paian koji je izlečio Plutona biljkom nazvanom Paonia. Tanki, nežni listovi objašnjeni su u imenu vrste lat. tenuifolius = tankolistan.

 

 

U Srbiji rastu :

1. Banatski božur – Paeonia officinalis L. subsp. banatica (Rochel) Soo (Paeonia banatica Rochel)
2. Božur - Paeonia officinalis L. subsp. officinalis
3. Uskolisni ili stepski božur - Paeonia tenuifolia L. (u narodu poznat još kao div božur ili božurika)
4. Kosovski božur - Paeonia decora Anders. (Paeonia peregrina Miller)
5. Мушки божур  - Paeonia corallina Retz. (Paeonia daurica, Paeonia mascula)

Sve vrste su strogo zaštićene (Pravilnik o proglašenju strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta)

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

Komentari

odgovor

aleksandar | 18/11/2013, 12:32

Drago mi je da smo mogli pomoći. Naš blog od sada možete pratiti i na FB stranici: opstanak.zasticenih.vrsta

Bravo;sve pohvale od mene.

anonimno | 17/11/2013, 11:44

Blog ti je ekstra svaka čast.Mnogo mi je pomogao,jer sa prijateljima radim prezentaciju o ugrozenim vrstama za čas biologije.Hvala ti.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb