OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Veliki tetreb (ugrožena vrsta Srbije pod zaštitom I stepena)

amlramzes | 07 Novembar, 2011 19:12

  Veliki tetreb (Tetrao urogallus) Totalno ugrožena vrsta kojoj preti izumiranje!

-spada u red koka i "CAR" je među našim pticama,koje pripadju tom rodu: ( tetreb melezan(kopilan), ruževac ili mali tetreb, leštarka, fazan, jarebica kamenjarka, jarebica poljska, snežna koka, prepelica),koliko po svojoj težini ( koja moze dostići i do 8 kilograma). Svadbena pesma tetreba se oglašava kao brušenje kose.

 

 

(Živi u visokim planinama, obično iznad 1200 metara nadmorske visine. Dužina njegovog tela,kod najvećih primeraka iznosi do 110 cm, uključujući rep (oko 35cm) i kljun. Mužijaci su lepši, znatno jači i kočoperniji od koka. imaju lepše perije. Oko očiju ih krasi izrazito crvena mesnata ruža,koja se proteže u obliku polumeseca. Rep velikog tetreba je poseban ukras njegovog tela,koji se veoma lepo prikazuje u svadbenim igrama. Hranu tetreba sečinjavaju uglavnom semenke crnogoričkog i beloboričkog drveća, njihovi pupoljci i lišče. Jede i žitarice ako do njih dođe. Voli i životinjsku hranu. Larve,puževe,gusenice,crve. Neštedi ni jagode, maline,kupine. Ne pričinjava skoro nikakvu štetu..Parenje tetreba je posebna draž. Tada se mužijaci bezpošteno bore za osvajanje ženki. u periodu parenja mužijak u praskozorje,počinje sa svojim brušenjem, pevanjem. U dugim pevanjima tetreb ne vidi i nečuje. Smatra se da iz ljubavnog zanosa dolazo do anatomskih promena- zatvaranja ušnih duplji i očnih kapaka. Pritom tetreb ispruži vrat i pomera ga uvis i na dole. To dugo pevanje, bolje rečeno brušenje, ovladano zanosom, lovci zloupotrebljavaju i, trčeći, približavaju se tetrebu. Parenje počinje u apriju i traje oko 20 dana. Ženka može da snese i do 8 jaja. Period do ispiljenja traje oko 26 dana. Neprijatelji tetreba su: sove ušare,a njihove piliće i jaja uništavaju i druge štetočine - sive vrane,svrake,lisica kuna,jazavac,ježevi i itd.

Nekada je bio brojan i široko rasprostranjen u planinskim područijima Srbije(Šar planina,Stara planina,Zlatar,Tara,Zlatibor,Golija, i Kopaonik).Osnovni uzroci naglog opadanja brojnosti populacije i nestajanja sa pojedinih lokaliteta bili su intezivna seča šuma,izgradnja šumskih puteva,potiskivanje četinarskih vrsta,veliki šumski požari,uznemiravanje i prekomeren lov.

Danas (2003)procenjena vrednost iznosi 10-15 parova u Središnjoj Srbiji i 60-70 parova na Kosovu i Metohije.Usled male brojnosti i visokog stepena ugroženosti,veliki tetreb je u Srbiji proglašen za prirodnu retkost i zaštićen je trajnom zabranom lova.U radu se analiziraju osnovne pretnje i mere zaštite velikog tetreba i njegovih staništa na nacionalnom i globalnom nivou.

Osnovni faktori ugrožavanja tetreba u Srbiji su:1-uznemiravanje na gnezdilištu(prisustvo brojnih izletnika,čobana,šumara,infrastrukturno otvaranje šuma,buka motornih testera i automobila),2-uništavanje pojasa četinarskih šuma,posebno reliktnih borova,3-iskorišćavanje šuma,planirano i ilegalno,4-primena hemijskih sredstava u poljoprivredi i šumarstvu,5-krivolov,6-šumski požari,posebno na prokletijama.

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2011-11-07 

Komentari

Povratak velikog tetreba

Ljubisa Marinovic | 13/08/2016, 16:08

Reintrodukcija velikog tetreba je moguca ,U nemackoj ,Ceskoj , poljskoj postoje uzgajivacnice velikog tetreba u kojima se proizvode pilad i gaje do odrastanja tetrebi ,kao u fazanerijama .Kada odrastu i dobro operjaju u jesen i prolece pustaju se na predvidjene i od predatora ociscene lokalitete. Drugi nacin je hvatanje ptica u mreze -klopke u slobodnoj prirodi nprimer na Durmitoru ,Pivskim pl.ili Mokroj gori ili u bosanskim planinama.Po hvatanju stavljaju se u sanduke sa jutanim krovom i transportuju do mesta ispustanja .Projekat traje nekoliko godina dok se na staniste ne ispusti 50 ptica.

reintrodukcija velikog tetreba

Violeta | 15/03/2014, 00:26

Dva puta sam za poslednjih nekoliko godina u daljini, dvogledom videla velikog tetreba na Sar planini. Kako da obavim reintrodukciju ove vrste, jer su na Sari sve bolji uslovi za povecanje njene brojnosti.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb