OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Polarni vuk

amlramzes | 09 Decembar, 2011 21:18

 

Polarni vuk (Canis lupus arctos), ponekad i beli vuk je sisar iz porodice pasa,(podvrsta sivog vuka). Živi u jednom od retkih područja na Zemlji u kojima je siguran od čoveka, jer čak ni eskimi više ne žive tako daleko na severu. To je jedno od najnegostoljubljivih područja na svetu.

 

Nastanjuje Severnu Kanadu, Aljasku, kanadska arktička ostrva od Melvilla pa do Ellesmera i severnu i istočnu obalu Grenlanda, severno od 68° severne širine.

Zbog vrlo niskih temperatura vazduha koje i leti retko prelaze 0 °C a zimi padaju i do -50 ° (ponegde i značajno niže), ova podvrsta razvila je neke posebnosti koje ih razlikuju od svih drugih podvrsta vukova (izuzev albino belog vuka (Canis lupus albus) koji nastanjuje odgovarajuća područja na evroazijskom arktiku). Tako im je vrlo meko, gusto i dugodlako krzno gotovo belo (na leđima nešto tamnije), s pojedinim sivim i crnim dlakama. Uši su im manje i okruglaste, njuške nešto kraće a noge upadljivo kratke. To im čini telo zbijenijim.

Povezanost unutar čopora kod ove podvrste još je nešto izraženija nego kod drugih podvrsta vukova. Usamljena jedinka u surovim uslovima koji vladaju u tim područjima ne bi mogla preživeti duže vreme.

Tlo je, osim nekoliko centimetara ispod površine, stalno zamrznuto (permafrost) tako da može opstati samo rastinje s plitkim korenjem. U takvim uslovima mogu preživeti samo retki sisari, najčešće manji glodari. To znači, da veliki čopor nije podoban, pa ga čini najčešće sedam do deset jedinki. Zbog velike povezanosti među njima, ponekad ih može biti i do trideset. No čoporu vukova za preživljavanje je ponekad potreban i veći plen, pa love i mošusna goveda i sobove.

Čopor ostaje stalno na okupu tokom jeseni i zime,ali nakon parenja skotna vučica napušta čopor kako bi potražila prikladnu jazbinu.Ponekad će je sama iskopati, ali ako je zemlja zamrznuta često je prisiljena mlade doneti na svet u jednoj od prethodnih jazbina. Pri dolasku na svet mladi su slepi, gluvi i bespomoćni i u potpunosti zavise od majke. Otprilike nakon mesec dana mladi vučići mogu početi jesti meso. Od tog trenutka i čopor učestvuje u njihovom hranjenju.

Polarni vukovi su jedina podvrsta vukova koja nije ugrožena. Područja koja nastanjuju su zbog surovosti klime relativno zaštićena od ljudskih aktivnosti, bilo od lova, bilo od kultivisanja. Samo ih Eskimi još love zbog krzna,ali to je zanemarivo, i ne ugrožava ih.

Vikipedija.hr

2011-12-09 

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

 

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb