OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Topljenje himalaja

amlramzes | 09 Decembar, 2011 23:21

Glečeri na Himalajima manji za petinu u zadnjih 30 godina!

-pokazalo je istraživanje Medjunarodnog centra za integrisani razvoj planina (ICIMOD), čije je sedište u Katmanduu.

 

Prema istraživanju ovog Centra (ICIMOD-International Centre for Integrated Mountain Development), u toku poslednjih 30 godina glečeri u Nepalu smanjili su se za 21 posto a glečeri u Butanu za 22 posto.

Nalazi istraživanja izneti su u tri izveštaja koji su juče objavljeni u okviru konferencije Ujedinjenih nacija o klimi u Durbanu, Južnoj Africi. Oni predstavljaju najopsežniju procenu stepena topljenja leda na Himalajima.

To su, takodje, i prvi prihvaćeni rezultati istraživanja o posledicama klimatskih promena u oblasti Himalaja.

Studije iz 2007. u kojima se predvidjalo da će glečeri na Himalajima sasvim nestati do 2035. bile su dovedene u pitanje i dve godine kasnije naučnici su morali da se izvine zbog tih najava.

Trogodišnje istraživanje koje je finansirala Švedska i predvodio Medjunarodni centar ICIMOD pokazuje da se 10 posmatranih glečera u regionu smanjuje, a naročito je zapaženo ubrzano nestajanje leda u periodu izmedju 2002. i 2005.

Odvojena studija otkrila je značajno smanjenje snežnog pokrivača širom regiona tokom poslednje decenije.

Kako taj region snabdeva hranom i energijom 1,3 milijarde stanovnika, klimatske promene mogle bi imati razorne posledice, upozorili su naučnici.

Aktivisti za očuvanje okoline nazivaju Himalaje "trećim polom" i ističu da, posle severnog i južnog pola, topljenje glečera može biti treći najopasniji činilac u povišenju nivoa mora.

Topljenjem glečera stvaraju se ogromna jezera koja se mogu preliti i naneti ogromne štete naseljima, rekli su naučnici. Oni su upozorili da bi u glečeri mogli potpuno nestati u toku sledećih decenija, što bi za posledicu imalo suše širom Azije.

dan/bbl

http://zelenasrbija.rs

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

 2011-12-09

Komentari

odgovor autora bloga

amlramzes | 10/12/2011, 17:17

Prvo bi da se zahvalim svojoj najvernijoj čitateljki,čiji saveti u vezi bloga su mi puno pomogli ,
a drugo-na žalost svih nas, totalno si u pravu,čitava planeta se ubrzano kreće ka tački' bez povratka,a mi se svi pravimo da to nema veze s nama.
I još se posle čude kad se dese cunamiji i vrtložni vetrovi...tako iznenada i zamisli-nenajavljeni.
Ali planeta će uvek imati poslednju reč.
I prethodnih 5 puta su nestajala najsavršenija stvorenja ove planete i javljala se sledeća,tako će jednom i našem javašluku doći kraj da bi neka druga stvorenja zavladala.

Re: Topljenje himalaja

sanjarenja56 | 10/12/2011, 06:01

Baš sam to juče pročitala...ide nam planeta u bestragiju.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb