OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

KINESKI LEOPARD (Panthera pardus japonensis)

amlramzes | 27 Decembar, 2011 22:53

Zamislite da ste toliko lepi da zbog toga morate...da umrete?

To je ono što se dešava svim leopardima:Afričkim,Snežnim,Amurskim,Kineskim i Oblačastim.Ovo je serijal članaka o njima.!
Broj jedinki se smanjuje usled gubitka staništa i fragmentacije staništa, ujedno zbog lova i proganjanja od strane ljudi kojima ubija stoku.


Opis:
Dužina tela: 92 - 190 cm,Dužina repa: 64 - 99 cm,Težina: 21 - 71 kg
Mužijaci su veći od ženki. Postoje velike varijacije u veličini s obzirom na regije u kojima žive.
Rasprostranjenost: Severna i centralna Kina.
Stanište: Mogu živeti u bilo kojem tipu staništa s količinom padavina iznad 50 mm.
Prehrana: Impale, Tompsonove gazele, druge antilope, čagljevi, pavijani, rode, gnuovi, Razmnožavanje: Nakon graviditeta u trajanju od 96 dana, ženke koriste pećine, napuštene jame i brloge ili gušću vegetaciju za okot, najčešće 1-6 mladih. Oni kreću u lov s majkom nakon tri meseca, dok teže oko 3 - 4 kg. Trajni zubi (očnjaci) pojavljuju se nakon 7-8 meseci. Kad napune 12-18 meseci postaju nezavisni od majke, no odvajanje se događa tek nakon 15-36 meseci.Polno su zreli nakon dve do tri godine.

Način života: Aktivni su uglavnom noću kada i love, a danju samo ukoliko nema nekih drugih velikih predatora.Prilikom lova, plen lociraju vidom i sluhom, a kada ga spaze približavaju mu se polako pa napadaju tek iz neposredne blizine. Druga taktika je čekanje u zasedi dok im se plen sam ne približi. Plen ubijaju ugrizom u delu vrata. Koliko često love zavisi od veličine plena, sezonskim promenama vegetacijskog pokrivača, individualnim razlikama u iskustvu lova i reproduktivnim ograničenjima. Žive samotno i izvan sezone parenja zajedno su jedino ženka i njeno mladunče. Teritorija mužijaka uglavnom se preklapa s teritorijem nekoliko ženki.


Grabljivci: Lavovi, tigrovi, krokodili, a ponekad i čopori divljih indijskih pasa ili afričkih lovačkih pasa.
Životni vijek:U prirodi: oko 7 – 9 god.U zoo-vrtu: 21 – 23 god.
Ugroženost:IUCN kategorija: NT (Near Threatened)
Broj jedinki se smanjuje usled gubitka staništa i fragmentacije staništa, ujedno zbog lova i proganjanja od strane ljudi kojima ubija stoku.

Zanimljivosti:
• Mužijaci dnevno pređu oko 14 km, a za vreme parenje i 33 km.
• Često se javljaju albino oblici.
• Nakon što su ubili lovinu, plen vuku i do 100 m kako bi ga sakrili u gustu vegetaciju ili odvukli na stablo.
• Smatra se da mlade ženke uglavnom nastoje zauzeti teritoriju do majčine.
• U nekim istraživanjima dokazano je da mogu izdržati bez plena i do 10 dana.
• Ukoliko im se ukaže prilika napast će i životinju do 3 puta veću od njih samih.
http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna 
http://www.zgzoo.com

2011-12-27 

Komentari

Dodaj komentar





Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb