OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Leopard (Panthera pardus)

amlramzes | 27 Decembar, 2011 23:36

Zamislite da ste toliko lepi da zbog toga morate...da umrete?

To je ono što se dešava svim leopardima:Afričkim,Snežnim,Amurskim,Kineskim i Oblačastim.Ovo je serijal članaka o njima.!

Leopard je izumro u velikom broju područja. Tu spadaju Maroko, Sinajsko poluostrvo i ostrvo Zanzibar. U području Amura i na Kavkazu izumiranje leoparda verovatno više nije moguće zaustaviti....

Leopard (Panthera pardus) je životinja iz porodice mačaka i najmanja od četiri velike mačke iz roda Panthera (ostale su tigar, lav i jaguar). Leopardi su nekada živeli u Aziji i Africi, od Koreje do južne Afrike, ali se njihova raspodela dramatično smanjila zbog lova i gubitka staništa, tako da leopardi sada uglavnom žive u pod-saharskoj Africi. Izolovane populacije žive u Pakistanu, Indiji, Indokini, Maleziji i Kini. Zbog gubitka staništa i stalnog opadanja populacije, leopardi su svrstani u skoro ugrožene vrste; njihov broj je veći od drugih pripadnika roda Panthera.

Leopard ima relativno kratke noge i dugačko telo, sa velikom lobanjom. Fizičko najviše podseća na jaguara, iako je manji i slabije građe. Njegovo krzno je označeno rozetama koje nemaju unutrašnje tačke, za razliku od jaguara. Leopardi koji su melanistični, bilo potpuno crni ili vrlo tamne boje krzna, su vrsta velikih mačaka koje se kolokvijalno nazivaju crni panteri.

Životinja svoj uspeh u životu u divljini duguje svom oportunističkom načinu lova, svojoj sposobnosti da se prilagodi na razne vrste staništa i sposobnosti da trči približno 60 km na sat. Leopardi love bukvalno svaku životinju koju mogu da love i uhvate. Njegova staništa variraju od kišnih šuma do pustinjskih terena.
U istorijsko vreme leopard je nastanjivao celu Afriku s obe strane Sahare, kao i velike delove Azije. U Africi živi kako u središnjim delovima u tropskim šumama tako i u brdima, savanama i polupustinjama od Maroka pa sve do Rta dobre nade na krajnjem jugu. Leopard izbegava samo velika, vrlo suha područja, pa ih tako nema u Sahari niti u najsušim delovima Namiba. U praistorijskom vremenu leopard je živio i u srednjoj Evropi, no tu je nestao već krajem ledenog doba.

U Aziji nastanjuje (Sibirski leopard) crnogorične šume uz Amur kao i tropska područja Indije i Jugoistočne Azije. Živi od Anatolije, Arabije i Izraela pa sve do ostrva Jave. Nema ga na Sumatri, kao niti u bezvodnim središnjim pustinjama Azije. Mislilo se da ga nema ni na Borneu, ali je tamo 2007. godine otkrivena potpuno nova vrsta leoparda, Neofelis diardi. Severna granica danas ide od Kavkaza preko severnog Irana, Avganistana i Kašmira duž Himalaja sve do Amura u istočnom Sibiru.

Od svih 5 velikih mačaka, leopard živi na najvećem području, što je s vremenom dovelo do razvoja brojnih podvrsta.

Leopard je izumro u velikom broju područja. Tu spadaju Maroko, Sinajsko poluostrvo i ostrvo Zanzibar. U području Amura i na Kavkazu izumiranje leoparda verovatno više nije moguće zaustaviti. Na Arapskom poluostrvu prema procenama živi još oko dvadeset jedinki. Slično mali broj jedinki živi još u Anatoliji i Palestini. Na Sri Lanki je zbog smanjenja broja jedinki genetička raznolikost toliko smanjena, da ih se verovatno više neće moći spasiti. Na Kavkazu živi još oko 50 jedinki za čiju zaštitu se ulažu veliki napori. U Iranu i Turkmenistanu živi još koja stotina jedinki persijskog leoparda, a u Pakistanu i Bangladešu su isto tako vrlo retki. U Kini je preživio još samo u nekoliko izolovanih područja. U Indiji broj leoparda je procenjen na oko 14.000.

Danas većina leoparda živi u Africi, južno od Sahare. Tu se broj procenjuje na oko 700.000 jedinki, od čega samo u DR Kongu navodno živi oko 226.000. Međutim, neki stručnjaci sumnjaju u ispravnost tih procena. Prema njima, u Africi u prirodi živi još samo oko 233.000 leoparda.
Odrasli leopardi su krajnje oprezni, i po mogućnosti izbjegavaju svaki susret s nadmoćnim zverima ili pripadnicima svoje vrste.
Lavovi i tigrovi predtavljaju neprekidnu opasnost za leoparde, pa oni pokušavaju koliko je god moguće sklanjati im se s puta. Postoje brojni dokumentovani slučajevi kad je susret s neprijateljskim lavovima završio kobno, smrću leoparda.

Pegave hijene i afrički divlji psi mogu isto tako biti opasnost za leoparda, no samo ako celi čopor zatekne leoparda s neosiguranim plenom, a leopard se upusti u borbu u pokušaju da obrani svoj plen. No, događa se i da leopard uspe spasiti svoju lovinu od pegave hijene. On je sasvim ravnopravni protivnik jedne same hijene. U Krügerovom nacionalnom parku zabileženo je, da je leopard ubio nekoliko ovih zveri.

Odnos leoparda i pavijana je vrlo ambivalentan. Za vrijeme dnevnog svetla, majmuni su im opasan protivnik koji čak i napada ovog grabežljivca. Nekoliko snažnih mužjaka pavijana mogu, doslovno, leoparda rastrgati na komade. Suprotno tome, noću je leopard (zbog sposobnosti da bolje vide noću) u prednosti pa se odvažuje popeti na stabla na kojima spavaju pavijani da izazove paniku s ciljem da uhvati jednog majmuna. Pojedinačni pavijani, ili oni koji se zateknu na rubu grupe, ubrajaju se u spektar leopardove lovine.

Leopard je u normalnim okolnostima snažniji od geparda.

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

 sr.wikipedia.org

2011-12-27 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb