OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Amurski (Sibirski) leopard

amlramzes | 27 Decembar, 2011 22:22

Zamislite da ste toliko lepi da zbog toga morate...da umrete?

To je ono što se dešava svim leopardima:Afričkim,Snežnim,Amurskim,Kineskim i Oblačastim.Ovo je serijal članaka o njima.!


Sibirski leopard je jedna od najređih vrsta divljih mačaka u svetu. Prirodno je nastanjen u šumama Sibira. Pretpostavlja se da ih je do danas ostalo najviše 40.
Sibirski leopard ili amurski leopard (Panthera pardus orientalis) je kritično ugrožena podvrsta leoparda. To je jedna od najređih vrsta divljih mačaka u svetu, čiji se broj preostalih jedinki u divljini procenjuje na 27 do 32. Njegovo ime potiče od reke Amur koja se nalazi u Sibiru, takođe ova vrsta je poznata kao i leopard sa dalekog istoka.

Od osam podvrsta leoparda Amurski pokazuje najveće ostupanje u šarama krzna. Boja krzna kod ove podvrste je bledo žuta (pogotovu zimi), po kojem su zbijeno raspoređene crne mrlje. Debljina krzna varira od 2,5 cm tokom leta do 7,5 cm tokom zime.
Ova podvrsta leoparda živi najsevernije od svih ostalih. Prostor na kome živi Sibirski leopard poklapa se sa prostorom na kome živi i Sibirski tigar kod kojeg se areal rasprostranjensti produžava ka severu. Nekadašnji areal Sibirskog leoparda prostirao se severoistočnom Kinom, južnim delom Rusiije sve do Korejskog poluostrva. Ovaj se prostor dramtično smanjio tokom dvadesetog veka, usled uništenja prirodnog okruženja u kome živi i lovom. Većina dašanje populacije nastanjena je u Rusiji odnosno na njenom delu koji se granici sa Kinom. Sibirski leopard je nestao iz divljine u Južnoj Koreji tokom šezdesetih godina prošlog veka, iako postoje neprovereni dokazi da je nekolko leparda još uvek preostalo na granici između Severne i Južne Koreje. Najverovatnije da još uvek ima leoparda u zabačenim severnim delovima Severne Koreje koji se graniče sa Kinom ali najverovatnije da su ti lepoardi prešli granicu i iz Rusije doši u Koreju. Ova vrsta je upisana kao ugrožena na IUCN i CITES listu kojoj je potrebna zaštita. Oko trista jedinki ove vrste nalazi se u zoološkim vrtovima širom Evrope, Severne Amerike i država bivšeg Sovjetskog saveza, većina tih jedinki uključena je u program očuvanja i razmnožavanja u zatočeništvu.

Ugroženost

Lovokradice prestavljaju glavnu opasnost po leoparde direktno, odnosno indirektno ubijanjem njihovog prirodnog plena. Lovokradice čine kako siromašni ruski državljani tako i novopečeni ruski bogataši koji većinom dolaze iz grada Vladivostoka, ali takođe i kineski državljani koji ilegalno prelaze granicu. Lovci ubijaju više jelenova nego što je dozvoljeno tako samnjujući broj potencijalnog izvora plena za leoparde. Tokom 2002. godine u Rusiji je pronađeno devet koža ove vrste, a najmanje dve su ubijene u Kini. Takođe na samnjenje leoparda utiču i namerno izazvani požari, koje stvaraju lokalni stanovnici da bi spalili rastinje i omogućili rast paprati koja je veoma populana kao dodatak posuđu u Rusiji i Kini. Negativni uticaji razmnožavanja bliskih rođaka, koji su posledica male genetičke raznovrsnosti usled samnjenja populacije. Jedinke koje nestanu ovakvim putem veoma su neotporne i podložne raznim oboljenjima. Razvojni projekti takođe utiču kao što su izgradnja gasovoda i železnice. 2005. i 2006. udruženje Londonski zoologa i drugih članica ALTA vodili su uspešnu svetsku kampanju protiv izgradnje završnog dela gasovoda koji bi išao do severnog dela Japanskog mora koji bi prolazio područjem naseljenim leopardom. Poslednjih godina prirodno okruženje Rusije pati od nezaiteresovanosti vlasti da nešto preduzme po tom pitanju. Negativna odluka još od 2000. godine uključuje smanjenje broja inspektora pri Državnom komitetu za očuvanje prirode za približno 80% koji se bave zaštitiom šuma i životinja. ALTA je oraganizacija stvorena sa namerom da se zaštite sibirski tirgovi i leopardi, mnogo godina članovi ove organizacije razvijali su i finansirali program očuvanja ovih dveju vrsta. Oni su razvili program koji uključuje prostor Rusije i severoistočne Kine, a obuhvata:

   
zabranu lovokrađenja;
    zabranu paljenja šuma;
    isplatu nadoknade za stoku ubijenu od strane tirgova i leoparda;
    pravilna edukacija javnosti i njihovo uključivanje u programe;
    nadzor populacije brojanjem tragova i video nadzorom;
    ekološko i biozdravstveno istraživanje populacije;
    pomoć zaštićenim područjima;
    stvaranje politike za očuvanje ovih vrsta;
    konverzacija sibirskog leoparda u kini.


Ekologija vrste

Mužijak sibirskog leoparda je težak u poroseku izmđu 32-48 kg sa izuzetkom vrlo krupnih mužijaka koji mogu biti teški između 65 i 70 kg. Ženke su manje od mužijaka i teže 25-43 kg. Glavni plen su im jelenovi i srndaći, kao i zečevi i jazavci. Dokazano je da populacija leoparda ne stoji dobro tamo gde teritoriju dele sa tigrovima, ovo ne važi za Rusiju. Studije su pokazale da u Rusiji povećana populacija tigrova ne utiče na populaciju leoparda. Leopardi u zatočenoštvu donose na svet mlade krajem proleća i početkom leta. Posle bremenitosti koja traje dvanaest nedelja, rađa se od jednog do četiri mladunca obično dva, koji ostaju sa majkom dve godine. Ženke postaju plodne sa tri do četiri godine. U divljini leopardi žive 10 do 15 godine u zarobljeništvu do 20.

Mediji

Ženka sa mladuncem sibirskog leoparda pojavljuje se u dve epizode BBC-jeve serije „Planeta zemlja“ (енгл. Planeth Earth).


http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna 
sr.vikipedija.org

2011-12-27 

Komentari

Dodaj komentar





Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb