OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Bubamara

amlramzes | 01 Decembar, 2011 19:03

Bubamara

Stroge kazne sleduju "ubicama" bubamara ili leptira kupusara, koji za ova dela moraju da izdvoje 15.000, odnosno 10.000 dinara.

 

Coccinella septempunctata

Taksonomija • Carstvo: Animalia• Klasa: Insecta• Koleno: Miriapoda• Red: Coleoptera

Podklasa: Pterygota• Podred: Polyphaga

Opšti opis

Veličina im se kreće od 0.4 mm do 16 mm. Bubamara je dugačka najviše 8 mm; telo joj je poluloptasto; pokrilca crvena, ili žutozlatna, sa sedam okruglastih crnih pegica. Insekti se karakterišu time što im je telo podeljeno na tri jasno izdeljena regiona: glavu, grudi i trbuh. Oči su raznovrsne. Antene su različite kako po dužini, tako i po izgledu: obično su građene od 11 članaka, ima i preko 25 članaka. Sastoje se od članka, drške i biča. Usni aparat imaga i larvi bubamare prilagođen je za grickanje, sisanje. Većina Coleoptera mogu da lete pomoću zadnjih krila koja su dobro razvijena. Ekstremiteti Coleoptera su najčešće prilagođeni za hodanje i trčanje imaju šest nogu (tri para). Čula mirisa su im posebno dobro razvijena.

Ponašanje

Često je možemo sresti, naročito u poljima, tokom juna i jula meseca. Bubamara je insekt koji je aktivan po danu i ima apozicioni vid.

Rasprostranjenost

Tvrdokrilci ili bube obuhvataju oko 350000 vrsta, što predstavlja oko 40% svih poznatih vrsta insekata. Široko su rasprostranjene u svim krajevima. Familija Coccinella septempunctata (bubamara) obuhvata oko 2000 vrsta insekata.

Stanište

Bubamare su adaptirane, kao i svi insekti, na život na kopnu. Neki insekti su prilagođeni na život na vodi. Žive na biljkama, vunenim predmetima, krznu, nameštaju, muzejskim primercima faune itd.

Ishrana

Većina vrsta Coleoptera su štetočine: hrane se na biljkama, vunenim predmetima, krznu, nameštaju, muzejskim primercima faune itd. Većina vrsta bubamara su predatori i hrane se kao i larve i adulti vašima i drugim insektima - štetočinama mekanog tela koji napadaju biljke i cveće.

Razmnožavanje

Genitalni organi obično se nalaze između devetog i desetog sternuma. Jaja su različite veličine. Polazu ih na različitim mestima, na lišće ili druge predmete ili u tkivo biljaka. Iz jaja se izlegu larve, koje je u osnovi isti kao kod imaga. Larve Coleoptera uglavnom imaju torakalne ekstremitete, ali nikada nemaju abdominalnih nastavaka. Izgled larvi Coleoptera varira, al uglavnom mogu da se svrstaju u tri grupe: kampodeidne, skarabeidne i eruciformno apodne. Posle određenog perioda, larva metamorfozira u lutku. Prezimljuju u različitim stupnjevima. Larva bubamare prolazi kroz potpunu metamorfozu: 1.) jaje, 2.) larva, 3.) lutka i 4.) odrasli oblik - imago.

Zaštita

Naša fitofagna i štetna vrsta je lucerkina bubamara tako da nije pod zaštitom već u određenim granicama čovek putem hemije je uništava. Ali pošto se mnoge hrane insektima-štetočinama mekanog tela koji napadaju biljke i cveće smatraju se korisnim za poljoprivredu. Pošto većina bubamara nisu štetočine i od drevnih vremena poznata kao koristan insekt i kao takva je zaštićena.

Literatura

1.         Zoologija Intertebrata, II deo, šesto izdanje, zavod za udžbenike i nastavna sredstva - Beograd 1995 (DR MILOJE KRUNIĆ)

2.         Život životinja, prosveta - ZAGREB

3.         Enciklopedija insekata, ”Budućnost” Zrenjanin 1966.

www.gimnazijaso.edu.rs

Bubamara se u Srbiji smatra srećnom bubom; deca se raduju kada je nađu ili kada im sleti na ruku ili odelo, pa pevaju: „Bubamaro, let, let, u široki svet, donesi mi pismo, videli se nismo, ja i ujka Paja još od prošlog maja.“

I u drugim delovim sveta se bubamara posmatra na sličan način, a zbog svoje lepe boje i šara veoma je čest motiv na igračkama, tkaninama i drugde. Postojala je čak i video-igra Lady Bug (Universal Games, 1981) u kojoj je bubamara bila u glavnoj ulozi.

 2011-12-01

Komentari

1230975

natasa | 29/11/2012, 21:52

uh koliki je tekst

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb