OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Amazonska plemena

amlramzes | 01 Decembar, 2011 20:30

 

Amazonska plemena bez kontakta sa spoljnim svetom

Da je ova planeta još uvek zelena dokaz su ekskluzivne fotografije snimljene iz aviona i postavljene na sajt www.indigenasaislados.org. Na njima se prvi put vide pripadnici izolovanog amazonskog plemena bez ikakvog kontakta sa spoljnim svetom u brazilskom delu amazonske džungle vrlo blizu granice sa Peruom.

 

 

Cilj organizacije koja je obelodanila ove snimke je da dokaže postojanje „netaknutih” plemena u Amazoniji. Vlade pojedinih zemalja polažu pravo na neke delove „pluća čovečanstva”, a upravo se privode kraju poslednje pripreme za izgradnju velike hidrocentrale na granici sa Peruom koja bi uništila život mnogih starosedelaca u teško prohodnim amazonskim džunglama.

Naučnici koji se bave izolovanim plemenima po Južnoj Americi zaključili su na osnovu snimaka iz aviona da je snimljena porodica zdrava, da se podmlađuje i da niko nije neuhranjen.

Pored njih su plodovi papaje i mandioke. To je korenasta biljka od koje mnoga starosedelačka plemena prave neku vrstu hleba.

Do sada je na sličan način (iz aviona) izbrojano da u peruanskom delu živi oko 14 etnički izolovanih grupa starosedelaca, ali bi ih moglo biti mnogo više.

U Brazilu su izolovani Amazonci katalogizirani u 69 različitih etničkih grupa. Veruje se da nepoznata plemena bez kontakta sa spoljnim svetom žive i u džunglama Kolumbije, Ekvadora, Venecuele, Bolivije i Paragvaja.

Sve njih ugrožavaju kompanije i pojedinci koji seku šume ili se bave nedozvoljenim lovom.

Z. Š.

objavljeno: 03.02.2011.

www.politika.rs

Amazon sakrio pleme  bez kontakta sa civilizacijom

Službenici Vlade u Brazilu potvrdili su postojanje plemena u Amazonu koje broji 200 pripadnika i koje do sada nije imalo nikakvog kontakta sa spoljnim svetom,nakon što su ih otkrile slike načinjene uz pomoć satelita.

Tri velike čistine unutar prašume otkrivene su  blizu granice sa Peruom ali je njihovo postojanje objavljeno tek nakon nekoliko avionskih ekspedicija.

Lokalna vladina agencija “Nacionalna indijanska fondacija”ekspedicije sprovodi uz pomoć aviona kako ne bi uznemirila izolovane grupe koje žive unutar Amazona.

Politika Brazila ne dozvoljava direktan kontakt sa ovakvim plemenima,već se trudi da spreči svaku invaziju na njihovu teritoriju kako bi se sačuvala njihova autonomija.

Pripadnici tek otkrivenog plemena žive u velikim kućama od slame i uzgajaju kukuruz,banana,kikiriki i brojne druge useve.

www.frontal.rs

 2011-12-01

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb